Mission 2016 and Beyond (Wawasan 2020) – Half Year Review

  1. Jual Apartment di Puchong – InsyaAllah seperti yang dirancang, apartment di Puchong ini akan dijual pada 3Q 2016. Untuk rekod, apartment ini dibeli pada tahun 2010 dengan harga RM100K, kini tahun 2016 harga adalah sekitar 270K-300K. Buat masa ini masih menanti effect LRT extension yang bakal beroperasi pada akhir June 2016. Bergantung kepada keadaan, penjualan unit ini juga mungkin boleh ditangguhkan sehingga Q1 2017.
  1. Beli 6 unit Apartment/Condominium – Setakat June 2016, aku hanya mampu membeli 1 unit apartment di Seri Kembangan. Kalau mengikut perancangan, aku perlu dapatkan 1 unit untuk setiap 2 bulan. Seharusnya aku sudah ada 3 unit sekarang ini.
  1. Beli Landed House – Alhamdulillah aku dah berjaya beli sebuah rumah double storey di Precint 12 (Turnberry), Putrajaya. COMPLETED
  1. Kurangkan Hire Purchase Loan – InsyaAllah tahun 2017 aku akan langsaikan hutang pinjaman sebuah kereta. Sebuah lagi akan dilangsaikan sebelum tahun 2020 dimana pada masa itu aku sudah debt free untuk Hire Purchase loan.
  1. Simpanan Tunai – InsyaAllah sasaran akan tercapai pada akhir tahun 2016.
  1. Simpanan KWSP – InsyaAllah sasaran akan tercapai pada akhir tahun 2016.

P/S : Alhamdulillah bila dah ada roadmap, semuanya semakin jelas.

Rumah Kediaman (Own Stay) Vs. Rumah Pelaburan (Investment)

Impian aku untuk memiliki sebuah landed house di Lembah Kelang sebenarnya telah bermula agak lama, sekitar tahun 2011 kalau tak silap.

Ini kerana, aku telah membuat keputusan untuk settle down di Lembah Kelang. Kenapa nak settle down di Lembah Kelang? Aku akan cerita kemudian.

Sejak 4Q 2015, aku begitu aktif mencari landed house yang sesuai. Rumah yang dicari merupakan sebuah rumah yang sederhana – bukan banglow, bukan juga semi-detached, hanya sebuah rumah double storey.

Ini bertentangan dengan impian semasa kecil untuk memiliki sebuah banglow dengan tanah yang luas. Berdasarkan keperluan dan sebab-sebab tertentu, sebuah rumah double storey sudah mencukupi untuk keluarga aku.

Sepanjang tempoh lebih kurang 8 bulan, aku telah menganalisa (dan site visit) beberapa kawasan perumahan, antaranya:

Tropicana Heights, Kajang – Tropicana Corps

Setia Ecohill, Semenyih – SP Setia

Eco Majestic, Semenyih – EcoWorld

Bandar Puteri, Bangi – IOI

Serene Heights, Bangi – UEM

Elmina, Shah Alam – Sime Darby

Bandar Rimbayu – IJM

ecohill

Yang mana pada mulanya aku telah membuat keputusan untuk membeli rumah di Elmina Valley, Shah Alam. Malah aku telah menyertai sesi pengundian (ballot) kerana permintaan yang sangat tinggi untuk rumah di Elmina. Tetapi rezeki tidak menyebelahi aku dimana nombor aku tidak terpilih. Ada hikmah disebaliknya.

elmina

Sehinggalah pada tarikh 7 May 2016 secara kebetulan aku berada di Lembah Kelang dan secara tidak sengaja terbaca surat khabar (NST yang diberikan percuma oleh hotel) dimana terdapat iklan jualan rumah oleh Perbadanan Putrajaya (PJD). Pelancaran fasa terbaru di Precint 12, Putrajaya akan dilakukan pada hari tersebut. Dengan tidak membuang masa, aku terus ke Galeri Jualan mereka.

turnberry

Maka pada hari itu juga aku terus membayar wang deposit untuk belian landed house di Precint 12, Putrajaya. Maka secara rasmi berakhirnya pencarian aku selama ini.

Berikut adalah ciri-ciri rumah (kawasan perumahan) yang menjadi pilihan aku:

  1. Kawasan majoriti melayu/muslim – lebih banyak aktiviti bermasyarakat boleh dilakukan, berdasarkan pengalaman tinggal dikawasan ramai non-muslim.
  2. Berdekatan dengan Surau/Masjid – salah satu kriteria utama dalam pemilihan.
  3. Persekitaran yang aman dan tenang – suasana kampung di bandar.
  4. Berdekatan dengan segala kemudahan – IOI mall dan sebagainya.
  5. Jaringan Jalanraya/Lebuhraya dan juga pengangkutan awam yang baik.

Manakala jika membeli untuk tujuan pelaburan, kriteria 1 dan 2 mungkin tidak menjadi priority kerana mungkin sasarannya adalah untuk menjual kembali (dan kuasa membeli yang lebih besar adalah dari non-muslim – bagi rumah yang berharga sekitar RM1 Juta).

5 langkah naikkan sewa rumah tanpa risiko kehilangan penyewa

1. Lakukan market survey untuk menentukan harga pasaran sewa untuk rumah anda (juga kawasan sekitarnya sekiranya perlu). Saya gunakan mudah.my sebagai tempat rujukan.

2. Dapatkan julat harga pasaran sewa (dalam kes ini, ia dalam lingkungan RM1,400 – RM1,800 sebulan bergantung kepada keadaan rumah). Jika kadar sewa semasa adalah dalam kategori minimum, peluang anda untuk naikkan kadar sewa adalah lebih tinggi.

3. Pastikan juga jumlah bilangan unit yang available untuk disewa di kawasan rumah tersebut (juga kawasan sekitar sekiranya perlu). Untuk rumah ini, hanya terdapat 10 iklan rumah untuk disewa ketika markey survey dibuat. Jika terdapat banyak unit yang available, maka peluang untuk berjaya agak tipis.

4. Setelah anda yakin boleh menaikkan kadar sewa (tanpa/minimum risiko yang tenant akan keluar), beri notis kenaikan sewa rumah dalam tempoh masa yang telah dipersetujui (seperti yang tercatat dalam Tenancy Agreement).

sri mahligai 2

5. Alhamdulillah berjaya naikkan kadar sewa dari RM1,400 kepada RM1,500 sebulan berkuatkuasa bulan May 2016.

sri mahligai 1

Secara ringkas, (1) Market Survey >> (2) Dapatkan Julat Kadar Harga Sewa >> (3) Dapatkan Jumlah Unit Available Untuk Sewa >> (4) Beri Notis Kepada Tenant >> (5) Naikkan Kadar Sewa Dengan Bergaya

Deco ke tak?

Alhamdulillah aku baru terima kunci untuk unit di Magna Ville Selayang pada akhir bulan January 2016 iaitu kira-kira 10 bulan selepas menandatangani SPA.

Sebenarnya aku tak kisah sangat walaupun agak lambat terima kunci, kerana bayaran installment kepada bank hanya akan bermula bila dah dapat kunci (full disbursement).

Tempoh menunggu bagi aku boleh dikatakan sebagai bonus kerana dalam tempoh ini biasanya property price akan appreciate. Aku mungkin hilang pendapatan sewa tetapi dengan keadaan sewa sekarang ini yang agak rendah, maka ia tidak mengapa.

Bila dah dapat kunci, pada mulanya ingat nak buat full decoration (akibat terpengaruh dengan trend) sebelum disewakan, malah dah serah kunci kat satu syarikat deco ni.

Source : Google

Source : Google

Tetapi disebabkan workload syarikat ini yang agak tinggi, mereka tak mampu siapkan rumah aku dalam tempoh yang dikehendaki (lebih kurang sebulan). Jadi, mereka tolak job ini dengan baik.

Kemudian, barulah aku buat kira-kira seperti dibawah:

Deco Scope:

Kitchen Cabinet, Wardrobe, Air-conditioner, Curtain, TV Cabinet, Bedroom Set, Fridge, Washing Machine, TV, Dining Set, Sofa, etc.

Deco Cost : RM20,000

Kadar Sewa (Basic) : RM1,100

Kadar Sewa (Fully Furnished) : RM1,600 (beza sebanyak RM500/bulan)

Payback Period : RM20,000/RM500 = 40 Bulan @ 3 tahun 3 bulan.

Jadi berbaloi atau tidak payback selepas 3 tahun?

Maka untuk rumah ini aku ambil keputusan untuk sewakan dalam keadaan basic (actually partly furnished – kitchen cabinet dan basic furnitures) sahaja.

p/s : Dengan itu aku ada extra RM15,000 (Tolak RM5,000 untuk kitchen cabinet, etc.) yang boleh dijadikan modal untuk beli property lagi.

Mission 2016 and Beyond

Wawasan 2020

  1. Bila aku mulakan perjalanan dalam pelaburan hartanah pada tahun 2009, secara jujurnya aku tidak nampak dengan jelas kemana hala tuju pada masa itu. Apa yang aku tahu adalah untuk membeli rumah sebanyak mungkin.
  2. Target untuk 5 tahun yang pertama (2009 – 2014) adalah untuk memiliki 15 – 20 unit rumah (dengan harga purata setiap rumah adalah RM100K). Ini kerana sasaran aku ketika itu adalah apartment medium cost.
  3. Kemudian aku menukar sedikit strategi, iaitu bukan bilangan rumah yang menjadi keutamaan tetapi kualiti (nilai) rumah tersebut yang lebih utama. Ini selaras dengan dasar pelaburan baru dimana aku telah beralih daripada apartment medium cost kepada service apartment ataupun condominium.
  4. Alhamdulillah target tersebut berjaya dicapai pada penghujung 2014.
  5. Tahun 2015 adalah tahun yang cemerlang, dimana aku berjaya mendapatkan 7 unit hartanah dengan harga purata RM260K untuk setiap unit tersebut. Ini merupakan personal record yang baru.
  6. Kini, di ambang tahun 2016, segalanya nampak begitu jelas kemana arah hala tuju pelaburan hartanah aku.
  7. Dimana aku telah merangka 5 Years Financial Roadmap @ Wawasan 2020 dengan tujuan untuk menjadi guidance dan rujukan untuk tempoh 5 tahun akan datang (2016 – 2020).
  8. wandomme roadmapAku juga menetapkan target untuk mengurangkan liability lain terutamanya loan kereta ke tahap yang minimum.
  9. Target untuk tahun 2016 adalah untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 6 unit hartanah. InsyaAllah semoga dipermudahkan.

P/S : Roadmap akan dikemaskini termasuk penambahbaikan akan dilakukan setiap 6 – 12 bulan.

Modal 15 Ribu Untung 100 Ribu

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Pertama sekali, terima kasih kepada para ‘Likers’ yang berminat untuk mengetahui bagaimana cara saya menjana keuntungan berjumlah ratusan ribu ringgit, dengan hanya bermodalkan RM15K.

war

  1. Untuk makluman, saya tiada buku untuk dijual, tiada ebook untuk dijual dan tiada juga kelas latihan untuk dijual. Jadi perkongsian ini dibuat tanpa ada kepentingan tersebut, sekadar berkongsi dan berharap ada orang yang akan mendapat manfaat.
  2. Sudah pasti ramai yang skeptical dan ramai juga yang cuba menekan financial calculator untuk mengetahui bagaimana RM15K boleh menjadi ratusan ribu ringgit. Saya hanya mengambil masa dalam 2-3 tahun dan ia tetap berterusan sehingga kini. Percayalah, untuk mendapat ratusan ribu ringgit dalam masa yang singkat tidaklah sesukar mana.
  3. Melalui Property Investment dengan modal RM15K (ataupun tanpa modal) pada tahun 2008/9, beli rumah under-construction berharga RM150K dan menjual kembali selepas 3 tahun dengan harga RM250K. Ya anda memperolehi keuntungan sebanyak RM100K.
  4. Anda beli 2 rumah serentak (tanpa modal – pakej ditawarkan developer), maka selepas 3 tahun anda sudah mempunyai RM200K. Ini semua adalah basic knowledge bagi Property Investor. Strategi ini masih lagi relevan sehingga kini tahun 2015. Cuma anda perlu lebih bijak memilih property yang hendak dibeli.

Untuk menjadi lebih bijak, baca ni: http://www.wandomme.com/2011/09/zaman-flip-flop-sudah-berlalu-wakifs-blog.html

Nota: Saya membeli 2 unit property under-construction pada tahun 2015. InsyaAllah RM200K keuntungan selepas 3 tahun.

Tapi ini bukan points yang ingin saya kongsikan. Berikut adalah cerita yang saya ingin kongsikan yang saya rasa ia memberi IMPAK MAKSIMA dalam hidup saya.

  1. Semasa kecil (seingat saya ketika masih disekolah rendah pada tahun 80-an) saya mempunyai impian untuk menghantar Mek dan We menunaikan Haji di Mekah. Saya tidak tahu apa yang mendorong saya mempunyai impian tersebut, mungkin kehidupan kami sekeluarga yang sangat susah ketika itu.
  2. Untuk rekod, saya adalah anak ke-2 dalam 9 orang adik beradik se-Ibu dan se-Ayah, dan 7 orang lagi abang/kakak berlainan Ibu/Ayah. Walaubagaimanapun saya anggap diri saya sebagai anak sulong dalam keluarga saya 9 orang adik beradik.
  3. Impian saya untuk menghantar Mek dan We menunaikan Haji di Mekah tercapai pada tahun 2008 iaitu lebih kurang 20 tahun kemudian. Sebenarnya hanya separuh daripada impian saya saja yang tecapai kerana pada ketika itu saya hanya mampu menghantar We seorang sahaja.
  4. Kos menunaikan Haji pada tahun tersebut adalah RM15K seorang (melalui pakej, termasuk kos-kos lain yang berkaitan). Hanya itu saja (RM15K) yang saya ada pada ketika itu, simpanan saya adalah ‘sifar’, kadang-kadang terpaksa pinjam duit tabung anak. Walaupun dalam hati kecil berharap ada orang lain yang sanggup membuat tambahan supaya Mek dapat turut serta. Ia tidak menjadi kenyataan.
  5. Pada waktu tersebut, hanya saya seorang yang bekerja (+ seorang adik yang baru bekerja), dan masih mempunyai 5 orang adik yang masih belajar di Universiti/Sekolah.
  6. Oleh sebab itu, pemergian Mek ke Mekah ‘terpaksa’ ditangguhkan buat sementara waktu. InsyaAllah dalam masa terdekat.
  7. Maka berangkatlah We saya seorang pergi menunaikan Haji di Tanah Suci Mekah pada tanggal 23/11/2008. Meninggalkan saya yang mempunyai simpanan ‘sifar’.

Sebagai rekod: http://www.wandomme.com/2008/11/one-of-my-dream-comes-true.html

  1. Selang 2 bulan kemudian iaitu pada Januari 2009, saya mula membeli rumah pelaburan yang pertama di Shah Alam, dan seterusnya rumah ke-2 di Ampang pada bulan May 2009.
  2. Ini diikuti dengan rumah ke-3, ke-4, ke-5 dan seterusnya. Ia seperti amat mudah bagi saya, semuanya berjalan lancar sehinggalah ia mencecah angka 18 sekarang ini. Rumah yang ke-19 masih lagi dalam proses permohonan pinjaman.
  3. Jujurnya, saya tidak sedar atau perasaan bagaimana saya dapat membeli rumah-rumah tersebut, bermula pada 2009 dengan jumlah simpanan ‘sifar’. Pembelian rumah-rumah seterusnya juga berjalan dengan agak mudah.
  4. Ini kerana pada tahun 2009, dalam fikiran saya untuk mempunyai 5 buah rumah pelaburan pun adalah sesuatu yang agak tak masuk akal (dengan keadaan kewangan dan tanggungan pada masa itu). Tapi sekarang untuk mendapat 50 buah rumah sekalipun, ia bukan perkara mustahil.
  5. Saya mula berfikir dan membuat self-reflection, selepas tahun 2008 (Selepas We mengerjakan Haji), rezeki datang mencurah-curah tanpa saya sedari, berikut adalah contoh rezeki yang saya dapat berjumlah ratusan ribu ringgit setiap tahun. Maaf, tiada niat untuk menunjuk-nunjuk.
Bonus 2012

Bonus 2012 (maaf, terpaksa dikaburkan)

Bonus 2013

Bonus 2013 (maaf, terpaksa dikaburkan)

Bonus 2014

Bonus 2014 (maaf, terpaksa dikaburkan)

Ini hanya sekadar contoh ‘rezeki’ dari sudut material (kerja makan gaji sahaja), tidak termasuk ‘rezeki’ dari sumber/bentuk yang lain seperti kesihatan, anak-anak dan sebagainya.

  1. Firman Allah dalam Surah Al-Baqara, Verse 261:

مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya

  1. Dan Firman Allah dalam Surah Al-Baqara, Verse 245:

مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

Siapakah orangnya yang (mahu) memberikan pinjaman kepada Allah sebagai pinjaman yang baik (yang ikhlas) supaya Allah melipatgandakan balasannya dengan berganda-ganda banyaknya? Dan (ingatlah), Allah jualah Yang menyempit dan Yang meluaskan (pemberian rezeki) dan kepadaNyalah kamu semua dikembalikan

  1. Saya dapat rasakan wang pelaburan saya sebanyak RM15K telah mendatangkan keuntungan ratusan ribu ringgit, malah jauh lebih tinggi daripada itu – tak terhitung jumlah rezeki yang saya terima.
  2. Saya mendapat ilham untuk berkongsi cerita ini sempena genap sebulan (5/11/2015 – 5/12/2015) Arwah We pergi meninggalkan kami semua. Tarikh yang tak mungkin saya dapat lupakan kerana ia sehari sebelum umur saya 37 tahun.

P.S. : Bagi yang berkelapangan, mohon sedekahkan Al-Fatihah kepada Arwah We saya iaitu Wan Mamat Bin Wan Ismail (1934-2015). Al-Fatihah.

masa sesuai beli rumah

Bila masa yang sesuai untuk beli rumah?

  1. Sejak tahun 2009, secara purata saya beli rumah sebanyak 2.4 buah setahun, dimana hanya sebuah rumah berjaya dibeli pada tahun 2011 dan 2013.
  2. Pada tahun 2011 (lewat tahun 2010), kerajaan telah menghadkan kadar pinjaman perumahan untuk rumah ke-3 dan seterusnya kepada 70% sahaja.
  3. Disebabkan perkara tersebut, rancangan untuk membeli rumah secara purata sebanyak 3 buah rumah setahun terbantut.
  4. Selain daripada itu, terdapat sedikit perubahan strategi dimana dengan secara rasminya saya telah keluar dari market segment “medium cost”.
  5. Pada tahun 2014 dan 2015, momentum pembelian rumah saya terus meningkat, setelah menyedari sasaran saya sebelum ini agak tersasar (berdasarkan jumlah unit) walaupun secara value nya ia menepati sasaran.
  6. Tahun 2015 mencatatkan jumlah unit yang terbanyak berjaya dibeli iaitu sebanyak 6 unit. Ini menjadi benchmark baru untuk tahun 2016.
  7. Jadi, bilakah masa yang sesuai untuk beli rumah? Pada pendapat saya, masa yang sesuai untuk membeli rumah adalah bila anda berjumpa dengan deal yang terbaik – tidak mengira masa.
  8. Apa yang penting anda sentiasa bersedia sekiranya deal yang terbaik tersebut muncul didepan anda.
Penutup 2015?

Penutup 2015?

P.S : Masa yang sesuai (tinggal sejarah) beli rumah adalah sekitar tahun 2009 dan 2010 dimana pada masa tersebut amat senang untuk mendapatkan positive cash flow untuk kadar sewa rumah.

P.S.S : Masa sesuai yang seterusnya adalah sekarang (atau pada bila2 masa pun).

Beli rumah landed RM 1 Juta

1. Mengikut perancangan jangka panjang, saya akan menetap di Lembah Klang. Oleh sebab itu saya berkira2 untuk membeli sebuah landed house yang mana jangka masa paling awal untuk pindah masuk ke rumah tersebut adalah pada penghujung tahun 2018.

2. Bertitik tolak daripada rancangan tersebut, saya telah membuat keputusan untuk membeli sebuah landed house (double storey (end/corner lot) atau Semi-D). Saya telah membuat site viewing untuk beberapa projek yang telah saya shortlisted iaitu Tropicana Heights, Setia Ecohill, Eco Majestic, Alam Sari, Bandar Puteri Bangi dan beberapa lagi.

3. Apa yang saya perolehi, untuk mendapatkan rumah seperti diatas, bajet yang diperlukan adalah sekitar RM900K – RM1.5M. Itulah harga yang perlu dibayar.

4. Kemudian saya buat sedikit kiraan seperti dibawah:

Sebagai contoh:

Harga rumah = RM1.3M
Diskaun (10%) = RM130K
Deposit yang perlu dibayar (LTV 70%) = RM390K – RM130K = RM260K (lebih kurang dalam masa 1 tahun)

Rumah dijangka siap dalam masa 2-3 tahun.

tropicana heights

5. Ini bermakna saya terpaksa mengeluarkan cash sebanyak RM260K dalam masa setahun. Satu jumlah yang besar bagi saya (sebenarnya bercadang untuk menggunakan duit KWSP).

6. Selain daripada bayaran sebanyak RM260K tersebut, saya juga terpaksa membayar progress payment sepanjang tempoh 2-3 tahun tersebut. Anggaran bayaran bulanan (purata) untuk tempoh 3 tahun adalah sekitar RM2K- RM4K sebulan.

7. Secara mudah, saya ambil RM3k/sebulan x 3 tahun x 12 bulan = RM108K

8. Kadar bayaran bulanan untuk pinjaman RM1.3M x 70% adalah sekitar RM4,600 sebulan selama 30 tahun.

9. Kesimpulannya, jika saya teruskan niat untuk membeli landed house (new launch) tersebut sekarang, saya kena sanggup mengeluarkan tunai sebanyak RM260K + RM108K dalam tempoh 3 tahun. Persoalannnya, adakah ia suatu langkah yang bijak?

10. Setelah berbincang dengan beberapa orang kawan, terdapat pilihan lain yang boleh dipertimbangkan jika ingin memiliki landed house pada tahun 2018. Apakah pilihan tersebut?

Nantikan sambungannya di bahagian ke-2.

P.S : Ada betul ke saranan Prof Dr. Hoo Ke Ping?

Paksa Beli Rumah

Adik-adik saya memang kena paksa untuk beli rumah, walaupun begitu mereka tak perlu keluarkan duit satu sen pun. Ini adalah salah satu cara saya untuk bantu keluarga saya.

beli rumah

Kenapa saya paksa beli rumah?

1. Kerana saya hanya ‘arif’ dalam pelaburan hartanah. Saya tidak pandai dalam pelaburan-pelaburan lain seperti pelaburan unit amanah, saham dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, diversify your investment – itu lebih penting. Unit Amanah, Tabung Haji, ASB or even direct investment dalam stock market.

2. Walaupun ia memerlukan capital yang agak tinggi (contoh 10% + 5% daripada rumah yang berharga RM300K = RM45K), tetapi bagi saya ia merupakan pelaburan yang paling ‘selamat’.

3. Pelaburan hartanah juga dilindungi oleh MRTA/MRTT, sekiranya kita meninggal dunia secara automatik rumah tersebut akan menjadi milik waris kita. Ia merupakan satu bentuk ‘perlindungan’ dan boleh diwarisi kepada ahli keluarga.

4. Pelaburan hartanah memiliki aset fizikal, bukan sekadar aset maya/digital/kertas. Boleh baca pendapat saya tentang duit digital vs. duit batu.

5. Sementara menunggu capital appreciation, aset fizikal tersebut boleh disewakan dan pendapatan sewa tersebut boleh digunakan untuk membayar pinjaman bank. Sewa juga boleh dianggap sebagai additional income (disertakan dengan tenancy agreement) dan boleh digunakan untuk support pinjaman seterusnya.

6. Capital Appreciation adalah berdasarkan harga rumah (RM300K) bukannya RM45K. Saya mensasarkan pulangan sebanyak 6-8% setahun keatas harga rumah (contoh RM18K – RM24K setahun untuk rumah berharga RM300K). Ataupun dalam kiraan yang lebih mudah, RM100K dalam masa 3-4 tahun.

Ini juga dipanggil leverage (10% – your money; 90%- bank’s money)

7. Jika tiada leverage, pulangan adalah berdasarkan modal yang kita ada iaitu RM45K (6% daripada 45k : RM2.7K setahun).

P.S. : Bukan semua orang boleh ‘dipaksa’.

Throwback

#ThrowBack #PutTheRecordStraight

Apa yang anda lihat hari ini, adalah hasil daripada kerja 5-6 tahun lepas. Tiada apa yang saya cuba ‘show off’ atau apa2 yang seumpama dengannya. Saya telah menjadikan blog ini sebagai jurnal perjalanan hidup saya sebagai property investor secara kecil-kecilan.

Dulu di www.mylife-wakif.blogspot.com dan sekarang telah bertukar kepada www.wandomme.com

1. Saya mula terlibat dengan aktiviti pelaburan hartanah pada tahun 2009, dimana pada masa tersebut fokus saya adalah market lelong terutamamya medium cost apartment.

2. Walaubagaimanapun saya telah mula membeli rumah buat kali pertama pada tahun 2002 iaitu sebuah rumah semi D di Terengganu untuk kegunaan sendiri.

3. Saya sedar memang saya terlalu lambat bermula dalam bidang hartanah, bayangkan dari tahun 2002 (selepas 2 tahun kerja) sehinggalah tahun 2009 (7 tahun saya hilang begitu saja).

4. Bermula dari kesedaran tersebut saya memulakan perjalanan saya sebagai pelabur hartanah jarak jauh (secara kecil-kecilan) dengan mencoret apa yang saya buat di blog ini. Secara tidak langsung cara ini dapat memotivasikan saya dan saya dapat terus bergerak.

5. Ini adalah salah satu Azam yang saya buat hampir setiap tahun bermula tahun 2010 : http://www.wandomme.com/2010/01/azam-2010.html

Inilah Wakif & Wanis - My Inspiration at that time.

Inilah Wakif & Wanis – My Inspiration at that time.

6. Pada masa tersebut, saya menetapkan matlamat untuk memiliki 15-20 property dalam masa 5 tahun. Anggaran harga untuk setiap property (target) pada masa tersebut adalah RM100K (RM1.5 Mill – RM2.0 Mill sahaja).

7. Saya juga telah melalui pelbagai cabaran sepanjang tempoh tersebut, antaranya ejen yang tidak jujur (at least pada mata saya), penyewa yang culas dan juga owner rumah yang bertindak merosakkan rumah sebelum keluar (rumah lelong).

8. Walaupun 5-6 tahun telah berlalu, saya masih jauh ketinggalan dengan rakan2 pelabur/ejen yang juga merupakan kawan saya di Facebook. Ada diantara mereka yang telah acapkali keluar majalah dan televisyen, ada juga yang telah berjaya mengeluarkan buku sendiri, malah ada juga yang telah berjaya memiliki empayar perniagaan kereta sewa terbesar di Terengganu.

Merekalah secara tidak langsung yang membantu saya terus bergerak.

9. Daripada 5000 orang kawan di FB (sudah habis limit), mereka inilah (Investor/Ejen) yang mendominasi iaitu sekitar 50%, keluarga hanya <0.5% dan rakan sekerja <2%.
Continue reading