PISSF

ASB vs. Unit Trust

Tajuk yang sentiasa hangat. Tajuk ni pun kalau nak kira memang dah salah, sebab ASB pun adalah dalam kategori Unit Trust… tapi takpe coz dianyer mode of operating lain sikit. Banyak topik2 seperti ini dibincangkan di forum2 dan blog2… boleh dikatakan majoriti pro kearah ASB.

I just wanna share my personal experience investing in Unit Trust particularly under Public Mutual. Tahun 2007, aku telah melabur dalam satu dana iaitu Public Islamic Select Sector Fund (PISSF), tak banyak pun cuma RM3k. Ringkasan adalah seperti dibawah:

Modal tahun 2007 : RM3K
Service Charge (mahalnyer!) : 6.5% x RM3K = RM195
Modal sebenar yang dilaburkan tahun 2007 : RM2,805 (so aku dah ‘loss’ -6.5%)
Baki tahun 2008 (30/11/08) : RM1,928.88 (cumm loss, -35.7%)
Tapi, jumlah unit aku bertambah menjadi : 11,379.80 units dgn NAV masa tu 0.1695; jumlah unit sebelum tu adalah 11,220 dimana NAV masa aku beli, 0.2500.

Baki tahun 2009 (30/11/09) : RM2,612.80 (cumm loss, -12.9%) dan jumlah unit telah bertambah menjadi 11,605.30 (pertambahan sebanyak 225.50 units)

Kesimpulannya : Untuk PISSF, kalau aku jual sekarang aku dah loss -12.9% tu…. tapi kena sabar dulu…. ni market tgh nak naik…

Aku ada satu lagi dana dibawah PM, iaitu Public Islamic Dividend Fund (PIDF) – yang ni merupakan investment melalu skim EPF yang bermula tahun 2008… closing 30/04/2009. Sekarang ni tengah menanggung ‘kerugian’ sebanyak -17%… wow banyak tu…:) nanti bila dah dapat statement InsyaAllah aku share sini.

So, ASB vs UT? you decide!

Note: Baru terima statement PISSF petang tadi…

11 thoughts on “ASB vs. Unit Trust

  1. noreply@blogger.com'sarifah

    hopefully boleh recover cepat.saya punya under public pun still lost.sepatutnya hari tu masa market down kena top up,baru tak banyak loss.saya tak sempat top up,so la ni dok tunggu naik balik.Saya bernasib baik sikit,under cimb tengah buat profit,yg latest dah dapat 25%.Ape2 pun UT ni mmg utk long term investment.Selamat maju jaya…

    Reply
  2. noreply@blogger.com'wakif

    aku tak risau sebenarnyer… cuma ralat sikitlah kan dah 3 tahun…. anyway jumlah unit bertambah, lepas ni hopefully cepat boleh recover…:)

    Reply
  3. noreply@blogger.com'Nailofar

    betul tu..melabur dalam Unit Trust kena sabar lama sket tapi sy ni jenis tak sabar gak kalau tak pernah meningkat. Tahun 2007 ada masuk CIMB Unit Trust (DALI), buat potongan bulanan, RM100 je tapi tahun 2009 lepas dah stop sbb rasa macam rugi aje (tak sabar).Iyela service charge 6% tuu..Rancang nak keluarkan tapi advisor nasihat jgn dulu sbb katanya market tengah naik.Hm, masih ada la kat dalam UT tu..skrg dalam 2 ribu ++ unit la (atau dah semakin kurang dlm ekonomi sekarang ni)..huhu

    Reply
  4. noreply@blogger.com'wakif

    boleh tu memang boleh melabur dalam UT, tapi kena tengok timing jugak… cth sekarang masa yg sesuai… potential UT lagi besar dari ASB sebab dia ada 1. Distribution (dividen) 2. Capital Appreciation….

    Reply
  5. noreply@blogger.com'JuRi

    bro,

    UT memang bagus. tapi kena sabar la. tambah lagi kalau konsisten simpan bulan2, over long term memang selalunyer lagi untung dari ASB.

    aku ada letak EPF dalam PIEF, setahun lebih dah over 15% appreciation.. alhamdulillah.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge