December-2009

Rule#2 : No Trade Is Better Than Bad Trade

Bulan Disember merupakan bulan yang paling sibuk, baik untuk para pekerja makan gaji yang sibuk menghabiskan cuti tahunan, ibubapa yang sibuk membuat persiapan anak2 sekolah mahupun mereka2 yang saja2 nak berehat sempena byknyer cuti2 umum diakhir tahun.

Akupun tidak ketinggalan, selepas cuti2 malaysia tempoh hari kat cameron highlands kemudian balik kampung kat Wakaf Bharu dan Marang, lepas tu sibuk pula dengan persiapan sekolah Anis. So masa yg terluang untuk tengok chart buat analisis adalah amat terhad. Tambahan pula masa trading aku amat terhad, cuma lebih kurang 4 jam saje satu hari iaitu dari pukul 8-11 malam.

Walaubagaimanapun, Alhamdulillah dalam ruang masa yang terhad berjaya juga aku capai target untuk bulan Disember iaitu $100. Aku bukannyer FTT at least buat masa ni…. untuk future InsyaAllah.

Just for sharing, buat masa ni aku dah ada Personal Trading Plan – inside this plan there are 5 rules that I have to strictly follow:

Rule#1 : Trend Is Your Friend
Rule#2 : No Trade Is Better Than Bad Trade
Rule#3 : Each Time You Make Profit, Take It
Rule#4 : Cut Loss If Necessary
Rule#5 : Follow The Trading Plan.

and this plan is still in the making – becoz I want to treat this as a REAL BUSINESS.

To follow the Rule#3, for December aku dah withdraw $200 – enough to pay for 2 VIVAs…:)















Graf kat atas ni tak berapa cantik…. but this is reality – ada bull market, ada bear market, ada up trending, ada down trending, ada consolidation dan ada juga retracement…:) Dalam hidup kita pun sama!

2 thoughts on “Rule#2 : No Trade Is Better Than Bad Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge