Patut ke?

Patutke budak Standard 1 dah hantar pergi tuisyen? Anak kawan aku umur 6 tahun dah hantar pergi tuisyen. Anak kawan aku yang lain juga umur 7 tahun (Standard 1) dah hantar pergi tuisyen.

Patutke aku hantar Wanis pergi tuisyen?

Kalau ikut zaman2 aku (80-an) memang tak masuk akal lah… masa tu pra-sekolah pun takde. Masuk Standard 1 baru belajar ABC, 123… tup2 boleh masuk U jugak. Tapi sekarang zaman dah banyak berubah… budak2 umur 4-5 tahun dan boleh membaca, syllabus sekolah pun dah jauh bezanyer.

Patutke aku?

4 thoughts on “Patut ke?

  1. noreply@blogger.com'Asmahani

    itu sebab nya wujud term homeschool tu.. where, parent sendiri yang ajar anak2 tu kat rumah..

    cth macam anak aku, 4 yrs, kat kindie baru ajar iqra’1, kat rumah kitorang dah ajar sampai iqra’3, sama juga membaca, dia dah boleh eja sendiri dah sekarang, tapi kat kindie baru nak kenal bunyi.

    my opinion : too early for tuition.

    Reply
  2. noreply@blogger.com'wakif

    thanks 4 ur opinion… tulah rasa2nyer tak perlu ikut sangat trend2 skang ni… biar budak2 tu enjoy dulu zaman kanak2… kalau nak tuisyen pun, buat sendiri kat umah…

    Reply
  3. noreply@blogger.com'Nailofar

    isunya bukan patut ke tidak tapi samada perlu ke tidak.rasanya biarlah anis yang maih mentah tu belaja je kat umah..kesian lak budak kecik2 lg dah gi tuisyen..takut nanti diorang jadi bosan belajar..belajar..belajar..belajar..maknik dulu umur 7 tahun gi skolah semata-mata pun.orait jugak.hehe

    ibu kan ada kat umah..boleh ajar sikit2 kan..:)

    Q:patut ke baby umur 4 bulan sebesar afiq diberi supplement jus tok guru??huhu..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge