azizi

how to pay off your house loan in 5 years or less

Sampai2 jer kat rumah, buku yang aku beli secara online di http://www.bookplanet.com.my dah ada kat mailbox. Boleh dikira cepat jugaklah cuma ambil masa 3 hari.
1. Buku kali ini ditulis oleh Azizi Ali yang bertajuk “how to pay off your house loan in 5 years or less” atau dalam bahasa melayu “bagaimana melangsaikan pinjaman perumahan dalam masa 5 tahun atau kurang” yang berkonsepkan handbook – kecil dan nipis yang berharga RM19.90. Buku ini menarik minat aku sebab nak tahu lebih lanjut pasal tajuk tu.
2. In fact sekarang ni ada servis yang di’offer’ untuk mengurangkan loan/tempoh bayaran pinjaman perumahan. Off course bila sebut servis mesti ada bayarannya, dalam ribu-riban jugak la. Buat masa ni tak sempat lagi nak jumpa pegawai yang offer servis ni.
3. Buku Azizi Ali ni secara keseluruhannya takde benda baru bagi aku – most of the info ni boleh dapat FOC thru blog/forum/property agent or kawan2 dalam bidang hartanah. Tapi that’s why Azizi Ali namakannya sebagai handbook – senang nak buat reference.
4. Berikut disenaraikan nasihat Azizi Ali:
i. Pay the loan as soon as you get the money
ii. Pay a little bit extra every month
iii. Pay every fortnightly (every 2 weeks) instead of monthly
iv. Pay early (b4 due date)
v. Pay anytime you have extra cash
vi. Maintain the same payment even when the BLR drops
vii. Increase the payment amount if you get a pay rise
viii. Sell off unused goods and use the money to pay the loan
ix. Refinance to another banks offering a lower interest rate
5. Banyakkan cara yang beliau bagitau…:) tapi yang aku ‘dapat’ 2 jer iaitu bayar awal dan/atau bayar lebih. Sapa yang tak tahu pasal 2 perkara ni? Masalahnya 2 benda ni ‘tak boleh’ buat kalau ikut normal T&C oleh bank2 kat Malaysia ni.
6. Kenapa tak boleh buat? Antara T&C yang menyebabkan tak boleh adalah:
i. Pre-payments don’t count – lebih2 lagi BBA atau Islamic Loan
ii. Pre-payments only count when…. dalam jumlah yang banyak e.g. beberapa ribu

7. So, what’s the ideal housing loan? Ikut kata Azizi Ali:

i. Daily rest
ii. Allow you to pay as much as you want
iii. Allow you to pay as often as you like
iv. Do not have hidden charges or fee

So the trick is #2 dan #3
p.s: sapa2 yang tahu bank mana allow dua perkara ni, please let me know ok…:) Azizi tak bagitau pula bank mana…:(
p.s.s : satu lagi tempat online yang biasa aku beli buku adalah : http://www.bookcafe.com.my/en/ oleh PTS.

14 thoughts on “how to pay off your house loan in 5 years or less

  1. noreply@blogger.com'Farid Adam

    memang susah nak carik bank offer no 2 & 3 tu. unless kalau dapat discuss dengan pihak bank hasrat kita untuk buat item no 2 & 3 tu.

    p/s: bank pun baca buku azizi ali tu…tu yang taknak offer…hehe

    Reply
  2. noreply@blogger.com'Anonymous

    tak silap bank rakyat pun boleh buat jugak..year ago penah cek loan stmt, prepayments akan menyebabkan interest charge berkurangan. noticed at grace period interest, bila dibandingkan dengan yg sepatutnya kene byr mmg kurang..tak silap lg ada hibah (lupa term) utk early sttlement – after locking periodla..
    tapiiii..interest tinggi masa tu..

    Reply
  3. noreply@blogger.com'MET

    sori wakif..kawe tak perasan. sebbaik matjoe ade link ke sini.hu.kat bawah linknye..

    em.ade mention tapi kat ruangan komen.he.org tanya bank mana.. den jawab antara yg terbaik dolu2 is hsbc. (den ade dua akaun dengan diorang). tu antara pakage yg perlu ditanya pada bank la kiranya..

    link

    http://tulusgroup.blogspot.com/2010/03/sambungan-property-financing.html

    lain2 bab financing

    http://tulusgroup.blogspot.com/2010/03/apa-lagi-selain-locationlocationlocatio.html

    http://tulusgroup.blogspot.com/2010/08/about-property-financing.html

    Reply
  4. noreply@blogger.com'Megat

    Recently,beli 2 unit rumah kat bukit jelutong n melaka.dua2 engage ngan citibank flexi loan yg offer BLR-2.4…..bagusnya citibank flexi nie sbbb 1)klu ada byaran yg lebih akan deduct outstanding principal yg secara automatiknye reduce interest imposed…..2)klu ada duit trpijak cm bonus letak duit dlm akaun fix deposit/time deposit yg link ngan akaun umah,ini bley reducekn principal,so interest akan reduce n lg cpt tempoh byaran rumah…. Cth LOAN /principal150k,installment 750,klu letak fix deposit yg generate dividen 3%every 6month sbyk 20,000.so principal skrg adalah 130,000..dividen dpt n bank akan auto reduce interest imposed

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge