RPGT

RPGT as I understand it…
Baru lepas sign agreement untuk rumah ke-4 aku yang diperolehi melalui subsale. Ni first time beli rumah melalui subsale, rumah pertama dulu melalui developer (masa tu memang blur lagi pasal proses jual beli rumah ni… sekarang pun blur gak.. hahaha).
Ni antara beberapa ilmu baru yang aku perolehi hasil perbincangan dengan Cik/Puan Myra Lawyer di RRM.
1. Walaupun aku mark up loan 100% but still aku kena bayar 10% deposit kepada penjual rumah tersebut (aku ingatkan lepas loan disburse baru bayar 10% tu). Aku akan dapat 10% tu kemudian bila bank dah disburse loan tu. 
2. Proses pindah milik ni kadang2 jadi complicated (memang selalu pun…) dalam kes ni aku kena tunggu at least 6 bulan – 9 bulan untuk rumah tu sempurna jadi milik aku. Kenapa? Apa yang aku faham walaupun rumah tu dah ada strata, tapi pemilik lama belum menyempurnakan pemindahan nama dari pemaju kepada nama beliau… bila selesai pindah milik dari pemaju kepada nama beliau barulah boleh mulakan proses pindah milik ke atas nama aku pulak… that’s why jadi lama cam gitu.
3. Untuk protect akunyer interest kat rumah tu, lawyer terpaksa meletak caveat keatas geran rumah tersebut sehingga selesai pindah milik ke atas nama aku dan untuk letak caveat ni aku kena bayar ke pejabat tanah tak silap aku dalam RM450 dan untuk buang balik caveat tersebut dalam RM350… huhu cost jugak tu tapi takpelah interest aku terjaga.
4. Pasal RPGT, seperti umum mengetahui bermula 1 Jan 2010 kadar cukai adalah 5% untuk property yang dijual dalam masa 5 tahun dan kebawah… so tahun ke-6 tidak lagi dikenakan tax. Bagaimana nak bayar tax ni? Pihak berkuasa kalau dalam bab2 cukai ni memang bijak… secara automatik pihak pembeli (melalui lawyer) akan memegang 2% dari harga jualan property tersebut dan dibayar kepada pihak LHDN.
5. Ya sebanyak 2% dari harga jualan akan dibayar kepada pihak LHDN, setelah perkiraan dilakukan pihak LHDN akan memulangkan kembali baki cukai tersebut kepada penjual tadi. Sila lihat conth dibawah:
Rumah dijual berharga RM125,000 (2% dari RM125k adalah RM2500 akan dibayar kepada LHDN oleh pembeli – melalui lawyer). Manakala RPGT yang sebetulnya adalah:
RM125,000 (harga jual) – RM100,000 (andaian harga rumah semasa dibeli dahulu) : RM25,000. Kita juga sebenarnya mendapat pelepasan sebanyak RM10k atau 10% daripada keuntungan yang mana lebih tinggi. Jadi tax yang dikenakan adalah RM25k – RM10K (pelepasan) = RM15K*5% = RM750 sahaja.
Jadi pihak LHDN akan memulangkan RM2500 – RM750 = RM1,750 kepada anda.
sumber : penerangan dari Cik/Puan Myra dan juga http://www.mida.gov.my/en_v2/index.php?page=real-property-gains-tax
6. So apa yang bermain dalam kepala aku adalah… boleh jer kalau nak jual rumah sekarang pun sebab kadar tax sekarang better dari yang dulu (sebelum mansuh sekejap) iaitu 30, 30, 20, 15, 5  

p.s. : sapa2 nak jual rumah 30% below MV bolehlah contact aku…:) RPGT kira reasonable ni.
p.s.s : satu lagi faktor yang perlu dipertimbangkan masa membeli rumah subsale adalah tentang hak milik strata ni… silap2 ia jadi lebih complicated berbanding rumah auction.

8 thoughts on “RPGT

  1. noreply@blogger.com'Anonymous

    Rajin blog pulak bos! Menarik! Orang kata kalau boleh elakkan rumah yang ada strata dan kaveat ni… ambil masa lama… memang pun… dah sampai 9 bulan nak tukar nama… Ok.. nanti sambung lagi bagi tip2 menarik tu…

    Reply
  2. noreply@blogger.com'wakif

    ber’blog’ suka2 jer, kira mcm personal journal lah…:)

    ct : memang kena sabar, sewa pun takleh start lagi… tapi takpelah loan pun belum disburse.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge