kuota-bumiputera

kuota 30% milikan bumiputera dimansuhkan?

Apa komen anda jika kuota 30% milikan hartanah bumiputera dimansuhkan?
ayuh, kita bincang secara teknikal bukan politikal.
Pendapat aku:
Kuota 30% milikan bumiputera ni tidak perlu dihapuskan. Kenapa?
1. 30% bukannya banyak… lainlah kalau 50%.
2. Ia sejajar (walaupun tidak dari segi bilangan) dengan komposisi kaum di Malaysia.
3. Lokasi2 hartanah ini adalah dikawasan strategik (bandar). Ia perlu untuk mewujudkan masyarakat bandar yang seimbang.
4. Kemampuan kaum bumiputera untuk memiliki rumah ini adalah at par dengan kaum2 lain (I want to believe this)
5. Kalau betul kuota 30% ini tidak terjual, developer boleh publishkan list hartanah ni untuk hebahan yang lebih menyeluruh kepada kaum bumiputera.
what say you?

7 thoughts on “kuota 30% milikan bumiputera dimansuhkan?

  1. noreply@blogger.com'iris

    k’jaan selangor ada bagi cadangan supaya mana2 unit bumiputera yg ditawarkan kepada non-bumi, 7% diskaun itu dimasukkan ke dalam tabung khas utk keperluan perumahan bumiputera, namun oleh kerana REHDA, sebangsa dengan majoriti developers jadi, mmg cadangan tersebut ditolak.
    Kementerian perumahan dan kerajaan tempatan pula memberi jaminan tidak akan ada syiling utk harga rumah..jadi mmg gila2 punya harga lah yang dibina oleh mereka, sbb untung punya pasal, sedangkan most low wages govt servant adalah orang melayu dan india.

    Reply
  2. noreply@blogger.com'Anonymous

    Bukan hari tu kata utk high end property jer ke nak mansuhkan? Kalau high end, setuju laa.. sebab org dah sedia kaya tak yah la kita nak jaga sgt pun..

    Reply
  3. noreply@blogger.com'wakif

    Apa agaknya definisi high end tu… Property above 500k? Above 700k? Above 1 million?

    Sekarang teres 2 tingkat kat area best2 sikit paling kurang 400k, semi-d dah 700k…

    Kerajaan kena buat something kalau nak protect bumiputera sebab secara jangka panjang kaum bumiputera akan tersisih…

    Reply
  4. noreply@blogger.com'JuRi

    Patut maintain je quota 30% tu. Bukan banyak pun. Dah laa unit bumiputera selalunya bukan unit2 yg lokasi dia bagus pun, contoh kalau apartment mesti yg view hampeh punya… Apa daa ini pun nak buat issue…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge