ccris

Rekod CCRIS

Inilah first time dalam hidup, aku tengok Rekod Kredit a.k.a Rekod CCRIS. Sekali tengok rasa macam tak percaya banyaknyer hutang aku… huhu tapi Alhamdulillah semuanya hutang baik dan rekod semuanya bersih. Tadi jugalah first time aku jejak kaki ke Bank Negara Malaysia… bangga pun ada. Servis kat sana memang tip top.
Nak dapatkan Rekod Kredit a.k.a Rekod CCRIS senang jer.
1. Pergi ke Bank Negara
2. Pergi ke Kiosk yang disediakan, cucuk IC dan cap ibujari
3. Print
Bagi yang ada masalah dengan cip IC (macam aku) just pergi kat kaunter, isi borang dan tunggu giliran dipanggil. Tak perlu bayar apa2.
Hasilnya:

Biasanya kalau kita apply loan, bank yang akan check kitanyer Rekod CCRIS, tapi this time aku nak cuba guna alternatif selain dari bank untuk rumah baru aku ni.
P.S. : aku pun tak tahu sebab apa institusi ni tak boleh check sendiri CCRIS tu.

11 thoughts on “Rekod CCRIS

  1. noreply@blogger.com'isa hashim

    ooo, i`allah dpt tue…ccris cantek kita bayar loan bank pakai duit sendiri dulu…pastu tggu sewa yg letih ckit,huhu..stuju la wakif

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge