eezone

masa untuk jadi profesional | wakif’s blog

Kadang2 kerana kawan2 kita tak kisah sangat, tak berkira sangat… boleh berlebih kurang tetapi akhirnya kita yang selalu terlebih, kawan2? entahlah…
Kadang2 kerana nak bantu kawan2 kita selalu beri peluang, deal pun lebih kurang jer… takde black & white pun kita tak kisah… asalkan kawan2 kita tu boleh maju. Tapi kawan kita tu? entahlah… 
Kadang2 kerana kawan2 juga kita boleh bagi pinjam duit, biarlah kita nampak kawan kita tu lebih mewah dari kita… kereta lebih mahal dari kita. Tapi kawan kita? nak bayar hutang lepas sebulan, sebulan… raya tahun lepas jumpa raya tahun ni…. entahlah…
Kadang2 kerana kawan2 juga kita beri kepercayaan, yelah takkan hari2 nak follow up, takkan tiap2 minggu nak follow up, macam dia tak tahu buat kerja pulak. Tapi kawan kita? sampai bulan2 pun buat tak kisah, amanah yang dipikul buat tak kisah… entahlah…
Sampai bila orang2 kita nak berubah? entahlah…

Ni nak share sikit cara orang profesional buat kerja, documentation kena jaga… mesti ada black & white. Kita bukan bisnes kedai kopi (style kampung2 nyer kedai kopi), kita bisnes ribu2, juta2… kita jihad ekonomi!

kan cantik tu…
Kita bukan nak bisnes sekali jer, bukan nak bisnes setahun jer, bukan nak bisnes 5 tahun jer… kita nak bisnes kalau boleh selama2nya.
P/S : Boleh contact Eezone Resources untuk servis yang lebih profesional.
P/S : Harap2 boleh kekal lah tahap ke’professionalism‘ ni sampai ke akhir hayat kerana kerja kita ibadat kita.

6 thoughts on “masa untuk jadi profesional | wakif’s blog

  1. noreply@blogger.com'wakif

    juri : tu term bahasa pasar yg kitaorang selalu guna. Lepas menang rumah lelong tu normally kena ‘pecah’ masuk sebab rumah tu kunci ke apa ke… tapi bukanlah pecah rumah mcm perompak tu…;)

    Reply
  2. noreply@blogger.com'anip

    wakif, boleh buat entry on kos2 yang terlibat kalau kita buat refinance rmah kepada bank lain& kalau kita refinance (to-up loan) dengan bank sedia ada loan kita…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge