wasiat terakhir | wakif’s blog

Alhamdulillah berita baik aku terima hari pertama kerja selepas cuti hari raya. Loan rumah aku telah pun diluluskan oleh MBSB, boleh tahan cepat juga MBSB ni buat kerja… lebih kurang 2 minggu jer. 

sebelum raya dah lulus

Lepas cuti ni banyak benda berkaitan rumah yang kena aku settlekan. Nasib baik rumah di Flora Damansara telah berjaya disewakan 2 hari sebelum raya. Terima kasih kepada Farhan kerana uruskan rumah ini.

Top of my list lepas ni nak kena settle Astaria Apartment pulak, ni satu lagi buah tangan saudara Faridz Aswadi selepas Vistaria Apartment. Mungkin bunyi nama apartment ni seakan-akan sama kot sebab tu lah masalah berjangkit.
Vistaria Apartment secara rasminya telah aku take over, so dah takde kena mengena lagi dengan Satu Solution kecuali Satu Solution yang berhutang dengan aku sebanyak RM4,200. Itulah AMANAH yang belum tertunai. Dalam minggu ni memang kena bersemuka dengan pihak Satu Solution – sempena hari raya.
Sorry tersasul pulak, ingat entry ni nak cerita pasal loan package dari MBSB…;) Untuk pengetahuan semua MBSB tidak terikat dengan peraturan 70% LTV untuk 3rd property and above seperti yang dikenakan kepada bank2. Berikut adalah antara package yang ditawarkan oleh pihak MBSB.
Property < RM150K : BLR-0.5% (entire tenure), Legal Fee excluded – kena bayar sendiri.
Property > RM150K : BLR-1.0% (entire tenure), Free Legal Fee.
Selain daripada tu untuk pakej < RM150K, wang RM10K diberikan (part of the loan, maknanya macam personal loan la pulak) sebagai Fixed Deposit dan dijanjikan kadar keuntungan 4++% setahun dan hanya boleh dikeluarkan selepas 10 tahun.

MBSB juga mewajibkan penulisan wasiat (will writing) sebagai sebahagian loan packagenya. Amanah Raya sebagai pemegang amanah.

part of financial planning

Secara keseluruhannya, MBSB mampu menjadi satu alternatif kepada pelabur2 hartanah tegar yang menginginkan 90% pembiayaan walaupun package yang ditawarkan tidaklah menarik sangat.

P/S : Dah boleh mula pencarian seterusnya, tapi sebelum tu kena settlekan perkara2 diatas dulu supaya cashflow lebih teratur dan dapat support loan application yang seterusnya.

15 thoughts on “wasiat terakhir | wakif’s blog

  1. noreply@blogger.com'mohd salfee

    atau jadi personal loan? krg jelas sket.. wasiat td kena kuar extra cost tak?

    mksdnya MBSB ni blh jd laluan alternatif utk dptkan loan 90% utk rumah ke3, tp peluang utk dpt +ve c/flow mgkin agak tipis sbb rate yg krg menarik & dtmbh dgn additional loan 10k td.. unless kalo dpt umah yg kaw2 below mv..

    Reply
  2. noreply@blogger.com'mohd salfee

    10K tu temsk dlm loan umah atau jadi personal loan? krg jelas sket.. wasiat td kena kuar extra cost tak?

    mksdnya MBSB ni blh jd laluan alternatif utk dptkan loan 90% utk rumah ke3, tp peluang utk dpt +ve c/flow mgkin agak tipis sbb rate yg krg menarik & dtmbh dgn additional loan 10k td.. unless kalo dpt umah yg kaw2 below mv..

    Reply
  3. noreply@blogger.com'wakif

    salfee : 10k tu jadi part of loan dan subject to BLR-0.5/1.0 dan 10k tu disimpan oleh MBSB selama 10 tahun dan diberikan dividend sebanyak 4++%.

    so MBSB dapat 2x keuntungan, 10k diberi pinjam dgn rate (BLR) 6.60 – 0.5/1.0 = 6.1/5.6% so dia untung lagi about 2%… bijak2.

    will writing = RM500

    Memang kena buat kira2 dululah sebelum apply… utk my case ni aku dapat harga > 20% below MV.

    Reply
  4. noreply@blogger.com'mohd salfee

    tqs 4 sharing ur xperience.. d;m NST arini aku ada tebaca psl ING.. diorg pn ada provide home loan 90% jgk tp dgn fixed interest rate.. 5%+ if not mistaken.. not bad la rate ni..

    ada sesape yg pnh cuba??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge