Langkah Pertama | wakif’s blog

Alhamdulillah setelah agak lama tak buat apa2, akhirnya aku telah mengambil langkah pertama untuk tahun 2012. Tahun 2011 merupakan tahun yang agak relax bagi aku dalam membeli hartanah (cuma 1 jer), selebihnya banyak menghabiskan masa menguruskan rumah2 (ceh macam byk jer..) yang sedia ada.
picture courtesy of google
Ada yang aku handle sendiri rumah sewa, ada yang aku kena kejar lawyer sendiri… ada yang aku kena dapatkan balik resit2 bayaran bil2 yang tertunggak untuk diclaim balik dari pihak bank dan mcam2 lagi. Lepas ni cashflow aku InsyaAlalh akan jadi lebih teratur.
Apa itu langkah pertama?
Langkah pertama dalam pelaburan hartanah (selepas menuntut ilmu) ni tak lain tak bukan adalah menyemak had kelayakan pinjaman yang dibenarkan oleh pihak bank. Since aku memang dah ada regular banker, so takde masalah sangat just WhatsApp dan email jer dah boleh tahu resultnya.
Aku juga dah start tengok listing2 baru, kot2 ada yang sepadan dengan kriteria aku. Kriteria aku memang simple jer :
1. > 20% below Market Value atau 90%-100% loan (subsale)
2. Monthly +ve cashflow
3. Harga below RM250K
4. Bukan rumah/apartment kos rendah
So, wish me gud luck..;)

3 thoughts on “Langkah Pertama | wakif’s blog

  1. noreply@blogger.com'wakif

    @ rohaniah : tQ!! u 2 k…

    @ Farid : Aku subscribe listing dari izwan dan buylelong… dh jarang tgk listing kat web auctioneer… xde masa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge