SPA tak boleh mark up | wakif’s blog

Banyak rintangan sekarang ni dalam proses nak tambah property. Selain daripada had kelayakan pinjaman (70% – rumah, 85% – komersial), sekarang ada ‘undang2‘ baru.
‘Undang2‘ baru tersebut adalah : Sales and Purchase Agreement (SPA) tak boleh mark up.
Pernah dengar orang bercerita tentang beli rumah tanpa modal? Sekarang ni beli rumah dah kena pakai modal… sebab SPA tak boleh mark up.
Bagaimana beli rumah tanpa modal?
Contoh sebenar :
Harga Jual : RM170K
Market Value : RM200K
Jumlah maksimum loan dibenarkan : 85% (unit komersial) x RM200k (MV) = RM170K
Jadi, jumlah loan yang dibenarkan (RM170K – 85%) = Harga Jual (RM170K)
So, modal tidak diperlukan. Sebenarnya kita masih kena keluarkan modal 15% untuk membeli rumah tersebut, cuma modal 15% ini kita akan dapat balik bila bank dah disburse loan kita tu nanti.
Tapi sekarang, mark up SPA tidak dibenarkan lagi atas arahan Bar Council.
p.s. : Loan aku dah lulus 85% (100% after mark up), nampak gayanya tak boleh proceed lah kot… atau kena keluar modal kalau nak proceed juga.

9 thoughts on “SPA tak boleh mark up | wakif’s blog

  1. noreply@blogger.com'rohaniah noor

    tak boleh mark up s&p bukan peraturan baru. mmg dari dulu tak boleh sebenarnya. cuma baru2 ni bar council keluarkan semula peringatan larangan tersebut.
    kalau riba yg haram boleh diadjust konsepnya jd halal ikut perbankan islam, begitulah kes sebegini.

    Reply
  2. noreply@blogger.com'wakif

    @ rohaniah : oo ok.. tq for info… so my case ni buyer x agree nak mark up spa… so memang tak boleh buat apa2…

    @ izzat : 15% drpd 170K… tgh tunggu rental confirmation… kalau ok insyaAllah proceed gak kot…

    Reply
  3. noreply@blogger.com'wakif

    mcm rohaniah cakap, kalau ikut x boleh tapi kalau2 dua2 (buyer & seller) boleh buat jer…;)

    in my case buyer xnak mark-up… tapi lepas discuss dia agree mark-up tp guna cara yg ‘betul’… InsyaAllah.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge