medi-ta

tak jujur part II | wakif’s blog

Kesinambungan kisah tak jujur.

Untuk mencari kepastian aku contact balik tenant tersebut dan juga mendapatkan penjelasan dari ejen tersebut untuk mencari kebenaran tentang cerita ini supaya tiada pihak yang teraniaya.
Ini perbualan aku dengan Tenant :
Aku : Salam, nak tanya sikit pasal sewa 650 tu… confirm ke u bank in 650 kat ejen tu? atau u bagi kat member u dan dia yang bayarkan? tq
Sahail : Confirm ejen tu nama dia XXX kan..?
Aku : Yup… XXX… dia yang minta 650 ke?
Sahail : Harga tu masa advert kat mudah masa kami cari rumah…
Aku : Ok tq… sejak bila u bayar 650?
Sahail : Dari 1st month bayar bulan April 2012.
Aku : Ok, tq. 
Ini pula perbualan aku dengan Ejen tersebut :
Aku : Salam XXX, nak tanya… kenapa tenant medi bayar sewa 650?
XXX : Memang sewa dia 650. Inikan penyewa baru.. yang bayar 500 tu penyewa lama husband and wife… sebab tu agreement tak ada lagi.
XXX : Dah bagitau masa jumpa di KLCC, masa aku pass no contact penyewa semua.
(aku tertanya2, mungkinkah aku mengalami penyakit memory lost…;))
Aku : ??? TA baru sewa 500 (TA bertarikh : 4/3/2012)
XXX : Itu untuk purpose of stamping.
(kalau betul, adakah logik aku nak save duty stamp yang hanya beberapa ringgit tu jika dibandingkan dengan ‘hilang punca pendapatan’ sebanyak RM150 yang aku boleh gunakan untuk support loan application aku yang seterusnya. Cara kira duty stamp kat sini : duty stamp)
Aku : Kalau ikut Tenant dia startbayar 650 sejak April 2012… dah 4-5 bulan aku tak tahu pun sewa 650 and tak pernah dapat pun sewa amount tu…
XXX : Sebelum ni aku pernah transfer kat kau ke? Berapa? Ada beberapa bulan yang aku tak transfer.. 
Aku : Tau xpe dah lama tak transfer kan…;) bulan 4-7 confirm xde transfer… bulan2 sebelum tu aku xleh check maybank historymaybe ko boleh check
Aku : Plus duit deposit sekali mana?
tut tut… xde reply sehingga entry ini ditulis.
Tenancy Agreement
Aku pernah cerita pasal masalah rumah sewa ni kat sini : masalah rumah sewa 

Setakat tu jelah malas aku nak ungkit2 cerita2 lama… kot2 ada lagi cerita lain yang tak best keluar.

p.s. : Sewa bulan April – July 2012 (650 x 4 = RM2,600) + Deposit 2 bulan (RM650 x 2 = RM1,300) = RM3,900 (Pendapatan kasar seblum ditolak fee2 yang berkaitan). Kalau dapat ni aku ingat nak angkat Samsung Galaxy Note 2 lah yang bakal keluar nanti…;)

14 thoughts on “tak jujur part II | wakif’s blog

  1. noreply@blogger.com'wakif

    ok, alhamdulillah sbb citer kat sini semua dah settle.. duit dah dapat.. tq semua2 yg bagi comment..

    p/s : tgh tunggu samsung galaxy note 2

    Reply
  2. noreply@blogger.com'sambruns

    Alhamdulillah.. Abih tu sewa continue rm500 ker rm650. Maintain rm650 sbb tenant tu mmg agree in the 1st place utk rent at rm650..

    Reply
  3. noreply@blogger.com'Khairul

    Tahniah… Menceritakan sesuatu kebenaran perlu kan keberanian…..dan hasilnya…..galaxy note 2……. Hu hu…

    Reply
  4. noreply@blogger.com'wakif

    @salfhi : betul tu, tenant yg bagus payment track record kena jaga baik2… sewa rendah sikit pun takpe…

    @khairul : dah lumrah manusia, kalau setakat sms/email tak jalan nyer… kena wat ginila baru boleh merasa glaxy note 2… huhu

    sekarang tinggal satu lagi…

    Reply
  5. noreply@blogger.com'Anonymous

    Bro..ejen mane ni..kalo yg selalu buatseminar hartanah..skrg ni.. 3,4org jekyg selalu buat seminarr..hope ..takder yg terkena dgn ejenni lagi
    Yus

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge