rumah sewa banyak duit

Banyaknya rumah sewa dia… mesti dia banyak duit kan…” Ungkapan yang biasa kita dengar.
Tetapi ungkapan ini tak semestinya benar.
Mari kita tengok sama ada dia ni banyak duit ke tak.
Case Study
Income:
Yearly Rental : RM1,300/month x 12 months = RM15,600
Total Income : RM15,600
Expenses:
Yearly Loan Payment : RM900/month x 12 months = RM10,800
Yearly Maintenance Fee : RM150/month x 12 months = RM1,800
Others (Quit Rent/Assessment Fee/Fire Insurance/IWK/Misc) = RM500
Total Expenses: RM13,100
Yearly Net Income: RM15,600 – RM13,100 = RM2,500/year atau RM208/month.
Katalah dia ada 10 unit rumah:
Yearly Net Income *: RM208/month x 10 units = RM2,080 sebulan.
Tengok… baru RM2000++ sebulan… itu kalau semuanya perfect. Kalau rumah tu takde penyewa sebulan… 2 bulan… lagi sikit dapat.
Sebab tu bagi aku, pendapatan sewa ni tak termasuk dalam kiraan monthly income aku. 
Kerana objektif pelaburan aku adalah:


1. Capital Appreciation

Sebagai contoh, dengan modal RM10,000 aku boleh beli rumah berharga RM100,000. Capital Appreciation = RM100,000 x 5% setahun (anggaran) = RM5,000 ataupun 50% return setahun di atas modal RM10,000.

2. Family Protection

Let say anything happen kat aku… katalah umur tak panjang, rumah2 aku itu akan jadi milik family aku. Dengan modal RM10,000, family aku dapat rumah percuma berharga RM100,000.

3. Flip (Beli dan Jual balik)

Aku akan aktif dalam beli dan jual rumah2 aku ini mengikut tempoh pegangan yang aku rasakan sesuai. Sekarang ni aku dah jual 2 unit.

p/s : orang banyak rumah ni sebenarnya tak banyak duit (cash)…;)

3 thoughts on “rumah sewa banyak duit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge