Category Archives: Financial Matters

hartanah-bumiputera1

Pelaburan Hartanah : Antara Keuntungan Dan Tanggungjawab | wakif’s blog

Tiada Tanah Tiada Negara
Ia begitu mudah. Tiada tanah maka tidak wujudlah Negara. Mana ada Negara didunia ini yang tidak mempunyai tanah. Sebab itulah Negara haram Israel semakin hari semakin sibuk merampas tanah2 hakmilik penduduk Palestine.
Bentuk penjajahan hari ini tidak sama dengan bentuk penjajahan semasa era British dahulu (penjajahan bersenjata). Hari ini Negara juga boleh terjajah melalui cara penguasaan ekonomi dan ekuiti oleh pihak2 tertentu.
Pelaburan Hartanah Satu Fardhu Kifayah
Fardhu kifayah bukan hanya terbatas ketika memandi dan menyembahyang jenazah sahaja.
Hakikatnya urusan fardhu kifayah lebih melebar dan sentiasa berkembang selari dengan keperluan hidup manusia. Segala kemajuan yang dicapai oleh umat lain yang selari dengan hukum syarak menjadi fardhu kifayah ke atas umat Islam menguasainya. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan ialah untuk membebaskan pergantungan umat Islam kepada orang lain, seterusnya penguasaan mereka. Menjadi umat yang terjajah adalah suatu musibah besar kepada umat Islam era globalisasi hari ini.
Sumber : JAKIM
Statistik Pemilikan Hartanah
Sehingga Jun 2008, mengikut statistik pemilikan hartanah di Bandaraya Kuala Lumpur :
Kategori unit kediaman : Melayu – 25.8%
Kategori unit komersial : Melayu – 5.7%
Kategori Hartanah Industri : Melayu – 1.1%
Nota : Peratusan penduduk Melayu di Malaysia adalah 54% (Sumber : Perangkaan Malaysia – Jun 2006)
Begitu kecil peratusan hartanah yang menjadi milik orang Melayu, tidak menggambarkan populasi penduduk Melayu itu sendiri.
Kuota Bumiputera
Di Malaysia, sebarang projek pembangunan hartanah kediaman yang dijalankan dalam skala besar, telah disyarat oleh kerajaan supaya sekurang-kurangnya 30% mestilah dijual kepada pembeli Bumiputera. Adakah ini mencukupi? Sedangkan kita digembar-gemburkan dengan kuota 30% ini pun tidak terjual, macam mana kita nak pertingkatkan pemilikan hartanah bumiputera?
Adakah kita tidak mampu? Adakah kita tak tahu? Adakah kita tak kisah?
kuota bumiputera 50%?
Adakah Keuntungan Semata-mata?
Hari ini, kita dapat melihat tahap kesedaran orang Melayu dalam pelaburan hartanah semakin hari semakin meningkat walaupun pada hakikatnya kita masih jauh ketinggalan dibelakang. Mungkin 20-30 tahun ke belakang. Tapi sedikit sebanyak angin perubahan yang berlaku dapat membantu meningkatkan peratusan pemilikan hartanah orang Melayu di Malaysia.
Usaha2 yang dilakukan oleh kawan2 blogger seperti abangensem, tuanbri, pie2020, brobudin, propertywaltz dan lain2 dalam meningkatkan tahap kesedaran dalam pelaburan hartanah amatlah bermakna.
Adakah keuntungan semata2? Jawapannya tentulah tidak, kerana setiap apa yang kita lakukan adalah ibadat dan setiap dari kita mempunyai tanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara.
financial-freedom

Bebas Kewangan | wakif’s blog

(Mengikut kata IK)
Matlamat pertama anda seharusnya adalah untuk jadi bebas kewangan… atau kewangan mandiri, atau bebas kewangan (sama je).
picture courtesy of google



Ada juga antara kita tidak mahu jadi jutawan. Kalau tak nak jadi jutawan pun tak mengapa, itu terpulang pada individu. Namun, sekurang-kurangnya anda perlu menjadi bebas kewangan. Apakah maksud bebas kewangan?
Bebas kewangan adalah apabila pendapatan residual kita melebihi perbelanjaan bulanan kita. Dalam kata lain, walaupun kita tak perlu kerja, kewangan kita sudah mencukupi untuk menampung perbelanjaan bulanan.
Contoh, sekiranya kos sara hidup kita sekeluarga adalah RM4,000, kita perlu memiliki pendapatan residual melebihi RM4,000.

  • Mungkin, dalam pelaburan ASB mempunyai RM200,000- ini memberi pulangan pelaburan dalam lingkungan RM1,600 sebulan.
  • Mungkin kita ada menyewa 2 buah rumah, dan satu rumah pendapatan kita adalah RM500 dari sewa sebuah rumah. Maka, pendapatan dari sewa rumah adalah RM1,000
  • Mungkin kita memiliki perniagaan Internet secara automatik yang memberi pulangan RM1,500 sebulan
Dengan 3 pendapatan residual di atas, jumlah menjadi RM4,100 sebulan. Dengan ini, anda telah menjadi kewangan mandiri atau bebas kewangan! Anda tidak perlu kerja lagi seumur hidup!
Capaikan bebas kewangan terlebih dahulu. Kemudian, perjalanan untuk menjadi jutawan adalah lebih mudah!

gold

Bila masa yang sesuai? (Part II) | wakif’s blog

Kali ini saya ingin menyentuh tentang mengapa kita perlu bebas. Bebas disini bukan bermakna bebas membuta tuli, tetapi bebas secara berilmu. Kalau kita tak bebas (ada kepentingan tertentu), apa yang kita cakap kadang2 boleh menyesatkan.
Saya ambil contoh dalam politik, kalau kita tidak bebas (terikat dengan pakatan2 tertentu)… kadang2 apa yang betul kita boleh cakap tak betul. Kadang2 tafsiran Al-Qur’an pun kita boleh pilih yang mana memihak kepada puak kita… yang tak menguntungkan kita (perjuangan pakatan2 tertentu) kita boleh diam saja. Itu dalam politik… saya tak mahu ulas panjang sebab saya bukan ahli politik… sekadar seorang rakyat yang layak mengundi.
Berbalik kepada persoalan “Bila masa yang sesuai?”, dalam post yang lepas saya ada ceritakan bagaimana nak tentukan masa2 yang sesuai untuk beli emas, unit amanah dan juga hartanah. Kepada sapa2 yang belum baca boleh rujuk sini : http://mylife-wakif.blogspot.com/2011/09/bila-masa-yang-sesuai-wakifs-blog.html
Kali ini saya ingin ambil contoh emas. Kalau kita tidak bebas, macam2 perkara kita boleh cakap untuk melariskan jualan emas kita (minta maaf, bukan semua). Ada yang sampai tahap esktrem sampai guna ayat2 Al-Qur’an… saya no comment, tak kata betul atau salah.

Saya cuma nak tekankan sebagai pelabur kalau nak buat apa2 pun kenalah guna ilmu, kenalah pandai cari masa yang sesuai… sebagai contoh semasa saya buat posting yang lepas, harga emas tengah melangit… ramai orang2 yang bersorak kegirangan (mungkin ini orang yang pandai dan ada ilmu, beli pada masa yang sesuai). 
Tetapi apa jadi pada mereka yang beli pada tahap tertinggi tersebut? Kepada bot2 kecil, mesti cuak kan? Kepada bot2 besar dan mewah takde masalah rasanya…;)

Ini graf emas pada hari ini. Nasihat saya kepada diri sendiri, carilah masa yang sesuai untuk beli emas (atau apa2 juga pelaburan).


Emas sedang membuat correction sebelum terus naik?

P.S : Ramai yang menunggu2 masa yang sesuai untuk tapau saham2 kat Bursa Malaysia.

Bila masa yang sesuai? | wakif’s blog

Dalam pelaburan emas
Jika tanya pada ejen emas, bilakah masa yang sesuai untuk membeli emas… jawabnya sekarang adalah waktu yang paling sesuai ataupun bila2 masa2 pun waktu yang sesuai. Kenapa? Anda tahu jawapannya!
Pada saya jawapan tersebut tidak salah, cuma untuk menjadi pelabur yang bijak kita kenalah tahu serba sedikit tentang perkara yang hendak kita lakukan. Kena kenal pasti juga tujuan pelaburan tersebut sama ada untuk jangka masa pendek, sederhana atau panjang.

Satu lagi sebab kenapa kita perlu tahu masa yang sesuai adalah untuk memaksimumkan keuntungan yang bakal kita perolehi.

Cuba lihat gambar dibawah.
Simple Technical Analysis
Dalam kes ini, saya cadangkan untuk beli emas pada support level iaitu sepanjang garisan biru. Lagipun RSI indicator menunjukkan harga emas sekarang sudah overbought dan secara teorinya ia bakal membuat correction sebelum terus naik (sebab orang kata harga emas ni akan terus naik… saya no comment).

 

Dalam pelaburan unit trust atau saham amanah
Jika ditanya soalan yang sama, anda akan mendapat jawapan yang sama seperti diatas. Kenapa? Anda memang tahu jawapannya. Dibawah ini adalah logiknya.
Tahu apa itu konsep Dollar Cost Averaging (DCA)? Ia merupakan satu teknik dimana kita membeli saham (atau apa2 pelaburan pun) pada kadar yang tetap (cth : RM100 sebulan) mengikut jadual tertentu (cth : setiap bulan/hari).
Contoh : Anda memperuntukkan RM100 setiap bulan untuk membeli saham amanah. Pada bulan pertama harga se-unit saham amanah tersebut adalah RM1.00, ini bermakna anda akan mendapat 100 unit saham tersebut. Pada bulan ke-2 katalah harga telah berkurang menjadi RM0.50 se-unit dan ini bermakna anda telah mendapat 200 unit saham. Kemudian pada bulan ke-3 katalah harga telah menjadi RM1.50 se-unit, maka anda telah mendapat sebanyak 66 unit saham.
Secara keseluruhannya anda telah mendapat sebanyak 366 unit saham dengan harga purata RM0.82 se-unit. Untuk pelaburan jangka panjang memang boleh untung.
 
Tetapi ada juga orang mengatakan teknik ini adalah untuk orang yang kurang bijak. Kenapa? jika anda seorang yang bijak anda mesti tahu macam mana nak sell high dan buy low.
Disclaimer : Saya tak kata orang itu kurang bijak jika guna DCA, ia banyak bergantung kepada strategi pelaburan. Boleh baca dengan lebih lanjut di : DCA is stupid?

Dalam pelaburan hartanah

 
Jika soalan yang sama juga ditujukan kepada ejen hartanah, anda juga akan mendapat jawapan yang sama. Tetapi saya cenderung untuk bersetuju dalam kes ini. Kenapa? Ini kerana dalam pelaburan hartanah, anda masih boleh mendapat deal yang bagus walaupun dalam persekitaran harga pasaran yang tinggi.

Ini kerana harga hartanah tersebut bergantung kepada persetujuaan antara penjual dan juga pembeli. Situasi ini tidak berlaku dalam kes saham amanah. Kita masih boleh mendapat deal yang bagus disebabkan oleh berbagai faktor seperti desperate sellers dan auction units.

P.S : Ada ke orang nak jual emas 20-30% dari harga pasaran? desperate sellers? boleh hubungi saya di blog ini jika ada…;)

gold-chart

alternatif pelaburan emas | wakif’s blog

Ada orang kata alternatif pelaburan emas adalah pelaburan perak, sebab harga perak jauh lebih murah berbanding dengan harga emas (mampu milik). Memang tidak dinafikan pelaburan emas mahupun pelaburan perak adalah pelaburan jangka panjang terbaik sepanjang zaman. Kenaikan harga emas melebihi 30% setahun untuk 10 tahun kebelakangan ini.
Pelaburan atau Simpanan? Kalau anda anggapnya sebagai simpanan memang terbaiklah!
Persoalannya, adakah alternatif lain selain pelaburan emas? 
Saya bagi contoh, jika anda mempunyai wang tunai RM50k sekarang, apakah yang anda akan lakukan? Apakah keutamaannya?
Pada saya keutamaannya adalah membeli 5 biji rumah dengan harga RM100k setiap satu, ini menjadikan saya memiliki aset (juga liabiliti) sebanyak RM500k. Jika saya beli emas sekarang dengan harga RM50k saya hanya akan mendapat emas yang bernilai RM50k dan bakal mendapat pulangan ~30% setahun. 
Perlu diingat harga rumah juga appreciate setiap tahun katalah 10% setahun (10% daripada RM500k vs 30% daripada RM50k).
Selain daripada itu kenapa saya pilih rumah sebagai keutamaan adalah:
1. Saya kini memiliki aset (juga liabiliti) yang bernilai RM500k.
2. Tidak perlu bayar apa2 untuk aset (juga liabiliti) yang bernilai RM500k (Sewa > Ansuran) 
3. Kalau saya mati, waris saya akan mewarisi aset (tiada lagi liabiliti) ini dan secara tidak langsung telah menjadi separuh jutawan.
Tetapi mengikut kawan saya, keutamaan beliau adalah membeli emas – perlu diingat kawan saya ini adalah seorang Jutawan (priority beliau adalah lain – preserve kekayaan). 
Ini kerana beliau percaya U.S akan bankrupt (atau U.S Dollar tidak bernilai lagi) pada tahun 2012 atau tahun2 yang mendatang (tidak pasti). Yang mana situasi ini pastinya akan menyebabkan harga emas akan meningkat. 
Ok, kita ambil worst case scenario, US Dollar totally collapse pada tahun 2012. Apa jadi? the whole US economy will collapsesin fact the whole world! So apa jadi? huru-hara? peperangan?
Paling tidak pun, dunia perlu bermula kembali, model baru ekonomi perlu diwujudkan dan  matawang baru perlu diperkenalkan. Emas sebagai matawang? mungkin atau sekurang2nya matawang yang bersandarkan emas.   
Apa akan jadi pada aku yang membeli rumah? Kalau huru-hara atau peperangan takde beza pun sapa yang beli emas dan sapa yang beli rumah. Katalah ekonomi kena reset balik, matawang baru diperkenalkan (katalah emas).
Rumah masih diperlukan, manusia masih perlukan tempat tinggal. Harga sewa masa tu akan mengikut kadar semasa (tak kisahlah emas ataupun tak). Rumah itu juga boleh dijual mengikut harga semasa. So make sense or not? I don’t know… u tell me.
Ramai peniaga/pelabur emas bersandarkan kepada hadis ini:
“Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasullah S.A.W bersabda :- Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Emas Dan Perak.” (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)
Memang tidak salah cuma perlu diingatkan bahawa hadis ini adalah hadis dhaif. Sumber : al-Fikrah.
P.S. : Perbandingan ini adalah sekadar untuk menentukan keutamaan (priority), tidak dinafikan pelaburan/simpanan emas menguntungkan untuk jangka masa panjang.
P.S.S : Perbandingan ini dibuat dari sudut pelaburan (bagaimana untuk meningkatkan harta)
P.S.S.S : InsyaAllah tahun depan akan mula menyimpan emas.
jutawan

Siapakah Jutawan?

picture courtesy of google
Sebenarnya entry ni dah lama ada dalam pipeline… ingat nak post entry ni bila dah jadi Jutawan…. Hahaha! Tapi tertarik dengan entry ni >> nak jadi jutawan? oleh bro shahbudin so aku post it now.
 
Scenario:
En. Ali mempunyai 10 buah rumah dengan nilai semasa (cumulative value) RM 1 Juta. Adakah En. Ali seorang Jutawan? 
Jawapan : YA dan TIDAK.
YA jika kesemua rumah En. Ali tidak lagi menjadi milik bank – no more liabilities (mortgage)
TIDAK jika kesemua rumah En. Ali masih lagi dalam pembiayaan bank.
Tetapi En. Ali merupakan seorang bakal Jutawan apabila beliau melangsaikan semua pinjaman bank atau value rumah2 En. Ali meningkat berkali ganda melebihi liabilitynya – Tetapi yang pasti isteri En. Ali akan menjadi jutawan segera jika En. Ali tidak panjang umur…:) (aku ada 1 entry berkaitan isteri jutawan ni… maybe lambat sikit)
So siapakah Jutawan? Mengikut Wikipedia Jutawan adalah – A millionaire (originally and sometimes still millionnaire[1]) is an individual whose net worth or wealth exceeds one million units of currency. It can also be a person who owns one million units of currency in a bank account or savings account.
So kalau ada cash RM 1 Juta – memang seseorang itu dah Jutawan kat Malaysia.
Satu lagi cara untuk mengetahui samaada kita adalah Jutawan atau tidak adalah dengan mengira Net Worth kita, seperti yang pernah diceritakan disini – top money tips for malaysians
Net Worth : Asset – Liability, if > RM 1 Juta so dah jadi Jutawan kat Malaysia.
ASSET – termasuk CASH, simpanan, property, kereta, emas, saham, UT, EPF dan sebagainya.
LIABILITY – Loan (rumah, kereta, personal), kad kredit, hutang MARA, PTPTN dan segala jenis hutang.
Penting ke status Jutawan ni? To me lebih kepada BRANDING, lihat saja JUTAWAN INTERNET (Irfan Khairi) dan JUTAWAN HARTANAH (Azizi Ali) – sekarang masuk TV keluar TV, buat seminar, jual buku, jual ebook – sekarang main income diaorang dari sini (I think).
Soal Jutawan atau tidak peduli apa kan… tapi yang penting it’s good kalu kita buat our own net worth calculation, so kita tahu where are we.
P.s : Aku yang hanya Jutawan Rupiah…:)
P.s.s : Sekarang memang banyak cerita2 “Jutawan Terbongkar” baik emas, property, forex, e-bay, etc – semua ini adalah Marketing Strategy. Betul atau Tak who cares!
KLCI

Right Time To Sell!

Baru-baru ni aku dapat advise daripada one of the UT Agency yang mengatakan sekarang masa yang sesuai untuk jual (right time to sell). So aku buat sedikit ‘analisis pasaran’ untuk mengetahui kedudukan dana2 yang aku laburkan. Untuk melihat cerita aku terdahulu pasal UT boleh lihat disini –>> asb vs UT
1. Sekarang FTSE Bursa Malaysia KLCI berlegar2 di sekitar 1500 mata. Paras tertinggi dalam masa 5 tahun menyamai paras tertinggi pada tahun 2008 sebelum kejatuhan ekonomi pada tahun 2009. KLCI 1500 mata ini juga merupakan paras tertinggi sepanjang masa, “all time high”.

2. Mengikut pemahaman aku tentang Technical Analysis (kita lihat secara simple), paras 1500 mata sekarang ini telah mencapai tahap overbought dimana jika kita melihat RSI indicator ia telah melebihi paras 70. Mengikut perkiraan aku KLCI akan membuat retracement (andai kata ia boleh naik lagi) atau akan memulakan downtrendwhich one? I don’t know sebab aku bukan penganalisis stock market! Tapi satu yang aku pasti ia akan menurun ke bawah 1500 mata (at least for retracement).

3. Berbalik kepada UT, ini berdasarkan real case aku, harga semasa bagi PISSF adalah 0.2993 sen berbanding dengan harga belian aku 0.2500 sen pada tahun 2007. So peningkatan sebanyak o.0493 sen (not bad huh after 3 years…. hahaha) dan harga PIDF sekarang 0.3411 sen berbanding 0.2311 sen pada tahun 2008, peningkatan sebanyak 0.1100 sen (again not bad after 2 years…).
4. So what’s my plan? Aku akan jual kesemua unit aku dalam kedua2 dana tersebut dalam masa terdekat – kalau tak, keuntungan yang ada sekarang ni akan hilang begitu saja andai KLCI jatuh dibawah paras 1500 mata. mengikut perkiraan, keuntungan aku untuk PISSF adalah sebanyak lebih kurang 15% dan PIDF sebanyak 11%.

5. Bagi PISSF, dengan keuntungan 15% ni maknanya aku mendapat keuntungan 5% setahun (tak berapa menarik kan?) sebab 15% ni bukannya based on compounding profit. Bagi PIDF pula ia adalah lebih kurang 5.5% setahun.
6. Kesimpulannya (bagi aku) UT ni masih lagi sesuai untuk mereka yang beginner dalam investment terutamanya stock market – yang mana UT, investment dilakukan oleh fund manager. Bagi aku banyak lagi pilihan pelaburan dekat luar sana, maybe boleh invest secara terus di Bursa Malaysia since aku dah ada akaun CDS (maybe not lah!).
P/S : Duit UT ni bolehlah digunakan untuk top-up duit deposit 30% untuk vistaria apartment aku.

Top Money Tips for Malaysians

This is a review for book title ‘Top Money Tips for Malaysians‘ wrote by KC Lau. Kalau ikut dah lama nak share tapi tak sempat.

The basic is very simple, even student from primary school can put it right whereby:

Saving = Income – Expenses and Net Worth = Asset – Liability as I said it is so easy to memorize it but it is very2 though to implement it. 

Rule#1 : Focus on increasing income “Don’t focus on how to spend less money. Focus on how to make more money.” – Lyndon Forman. He suggest 25 things that we can do to increase our income, I just list 6 of them 1. Invest in Stocks 2. Invest in Real Estate  3. Part Time Job 4. Network Marketing 5. Invest in UT and 5. FOREX Trading.


Rule#2 : Get rich using excessive debt, same concept shared by Robert T. Kiyosaki on OPM. The concept of Bad Debt vs. Good Debt, 1 good example is invest in Real Property.


Rule#3 : Have a Millionaire Budget Plan. “Don’t spend the money you don’t have, to buy the things that you don’t need, to please people you don’t like.” Sound familiar? The key word is to prepare your own budget!


Money Making Tips:

1. Earning passive income while surfing the internet – but AWAS on Skim Cepat Kaya!
2. Liquidate those junk in your house – SELL it at eBay!
3. Turn your passion into a money-making-machine – Now ramai yang minat camera DSLR (betul ke ni? huhuhu) and ramai yang dah boleh buat side income guna this type of camera.
4. Turn your credit cards from foes to friends – not the other way round!


Money Saving Tips:


1. Get your first car FREE! – ertinya beli kereta terpakai (kereta yang betul2 terpakai…. very2 cheap maaa!) and take advantage of NCD (after 5 years you entitle for 55% NCD… wow!)
2. Enjoy tax relief for educational purposes – get your child education insurance policy now! SSPN?
3. Manoeuvre your mortgage – Mortgage : the cheapest debt so refinance your home loan! I like it…:)
4. Others – Please do not subscribe to ASTRO! boleh ke?, tak payah beli paper, just read it in Internet and a few more….


Foot note:
1. KC Lau dah achieve FINANCIAL FREEDOM, even though he has a degree in Aeronautical Engineering tapi tak pernah jadi Engineer… beliau adalah Insurance Agent! ya betul Insurance Agent! and UTC (I guest…)
2. Some of it are based on my personal opinion, tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati…:)


Paid Advertisement : http://www.belajartuisyenonline.com

epf

Dividend EPF 5%?

Berkurun aku terpaksa tunggu untuk membuat pengeluaran EPF bagi tujuan mengurangkan pinjaman perumahan… bukan salah sesiapa cuma dokumen tidak lengkap (borang 16A). Susah betul nak dapatkan borang 16A ni, sehingga aku terpaksa menggunakan khidmat orang dalam di pejabat tanah untuk mendapatkan copy. Itupun atas pertolongan seorang sahabat.

Secara ringkas, dokumen2 yang diperlukan:

1. Borang KWSP 9
2. Salinan IC
3. Penyata Baki Pinjaman
4. Surat Kelulusan Pinjaman
5. Salinan S&P
6. Borang 16A

Proses melibatkan pihak EPF biasanye mengambil masa lebih kurang 21 hari bekerja… lama gak tu, lebih kurang sebulan. Aku submit borang tu pada 06/01 dan dapat cek pada 07/02… memang sebulan! Aku keluarkan habis simpanan dalam akaun 2 untuk kurangkan baki pinjaman rumah pertama. Ini hasilnya….:)

Next step, aku akan apply loan untuk refinance balik rumah tu, dah pun jumpa CIMB officer kat Paka, rate sekarang BLR/BFR – 1.70. Memang rate agak tinggi sikit berbanding last year dimana aku dapat rate BLR/BFR – 2.05 untuk dua2 apartment aku last year… but the rate is still attractive. Walaubagaimanapun aku kena tunggu sampai early March baru boleh submit application sebab payment yang aku buat dengan duit EPF tu hanya akan effective dalam account statement bulan March… aku perlukan statement tu untuk apply loan. So masih menunggu.


Dengan duit tu nanti banyak plan yang aku nak buat… semestinya untuk property investment sahaja…. tgh consider nak buat OD/ASB dengan duit tu…


Mahu penerangan lebih lanjut pasal skim2 yang ditawarkan EPF? boleh klik sini <– Blog kawan aku ada cerita pasal benda ni.

DSC02614

ASB vs. Unit Trust vs. Takaful

Bagaimanakah anda menabung untuk pendidikan anak2?
1.       Simpanan dalam ASB
2.       Simpanan dalam Unit Trust
3.       Simpanan Tetap
4.       Insurans/Takaful Pendidikan
Bagi aku, keutamaan adalah Takaful Pendidikan. Kenapa? Kerana apa yang aku perlukan adalah elemen perlindungan – perlindungan kepada anak2 itu sendiri dan juga perlindungan kepada ibubapa (pencarum). Perlindungan kepada anak2 dan ibubapa (pencarum) seperti kematian, TPD dan juga daripada penyakit kritikal.
Perlindungan untuk ibubapa (pencarum) jika berlaku perkara2 diatas secara automatik simpanan (premium) setiap bulan akan diteruskan oleh syarikat Takaful sehingga tempoh matang (umur anak 25 tahun). Kenapa premium boleh dianggap sebagai simpanan? Ini adalah kerana Takaful Pendidikan yang dipilih adalah jenis investment-linked dimana sebahagian dari premium akan dimasukkan ke akaun Unit Trust untuk tujuan pelaburan.

Untuk Wanis, aku mengambil Takafulink Cerdik dari PruBSN, manakala untuk Wakif aku mengambil MAA Takaful… lebih kurang sama saja dari segi benefit. Kenapa sorang PruBSN dan sorang lagi MAA? Yang ni tak boleh nak jawab secara teknikal….:)

Untuk Takaful Pendidikan ini, premium dibayar secara tetap setiap bulan…. so memang konsisten. 
Banyak lagi benefit yang anda boleh pilih sebagai contoh Medical Card – untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta. Tetapi bagi aku itu semua tak perlu kerana semua itu telah ditanggung oleh pihak majikan aku bekerja.
Untuk pilihan ke-2 barulah dimasukkan kedalam ASB/Unit Trust secara ‘ikut suka aku’… hahaha. Contohnya bila time dapat bonus, duit raya diaorang ataupun bila2 saja ada duit lebih….
Sekadar berkongsi. Anda bagaimana?