Mission 2016 and Beyond

Wawasan 2020

  1. Bila aku mulakan perjalanan dalam pelaburan hartanah pada tahun 2009, secara jujurnya aku tidak nampak dengan jelas kemana hala tuju pada masa itu. Apa yang aku tahu adalah untuk membeli rumah sebanyak mungkin.
  2. Target untuk 5 tahun yang pertama (2009 – 2014) adalah untuk memiliki 15 – 20 unit rumah (dengan harga purata setiap rumah adalah RM100K). Ini kerana sasaran aku ketika itu adalah apartment medium cost.
  3. Kemudian aku menukar sedikit strategi, iaitu bukan bilangan rumah yang menjadi keutamaan tetapi kualiti (nilai) rumah tersebut yang lebih utama. Ini selaras dengan dasar pelaburan baru dimana aku telah beralih daripada apartment medium cost kepada service apartment ataupun condominium.
  4. Alhamdulillah target tersebut berjaya dicapai pada penghujung 2014.
  5. Tahun 2015 adalah tahun yang cemerlang, dimana aku berjaya mendapatkan 7 unit hartanah dengan harga purata RM260K untuk setiap unit tersebut. Ini merupakan personal record yang baru.
  6. Kini, di ambang tahun 2016, segalanya nampak begitu jelas kemana arah hala tuju pelaburan hartanah aku.
  7. Dimana aku telah merangka 5 Years Financial Roadmap @ Wawasan 2020 dengan tujuan untuk menjadi guidance dan rujukan untuk tempoh 5 tahun akan datang (2016 – 2020).
  8. wandomme roadmapAku juga menetapkan target untuk mengurangkan liability lain terutamanya loan kereta ke tahap yang minimum.
  9. Target untuk tahun 2016 adalah untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 6 unit hartanah. InsyaAllah semoga dipermudahkan.

P/S : Roadmap akan dikemaskini termasuk penambahbaikan akan dilakukan setiap 6 – 12 bulan.

Modal 15 Ribu Untung 100 Ribu

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Pertama sekali, terima kasih kepada para ‘Likers’ yang berminat untuk mengetahui bagaimana cara saya menjana keuntungan berjumlah ratusan ribu ringgit, dengan hanya bermodalkan RM15K.

war

  1. Untuk makluman, saya tiada buku untuk dijual, tiada ebook untuk dijual dan tiada juga kelas latihan untuk dijual. Jadi perkongsian ini dibuat tanpa ada kepentingan tersebut, sekadar berkongsi dan berharap ada orang yang akan mendapat manfaat.
  2. Sudah pasti ramai yang skeptical dan ramai juga yang cuba menekan financial calculator untuk mengetahui bagaimana RM15K boleh menjadi ratusan ribu ringgit. Saya hanya mengambil masa dalam 2-3 tahun dan ia tetap berterusan sehingga kini. Percayalah, untuk mendapat ratusan ribu ringgit dalam masa yang singkat tidaklah sesukar mana.
  3. Melalui Property Investment dengan modal RM15K (ataupun tanpa modal) pada tahun 2008/9, beli rumah under-construction berharga RM150K dan menjual kembali selepas 3 tahun dengan harga RM250K. Ya anda memperolehi keuntungan sebanyak RM100K.
  4. Anda beli 2 rumah serentak (tanpa modal – pakej ditawarkan developer), maka selepas 3 tahun anda sudah mempunyai RM200K. Ini semua adalah basic knowledge bagi Property Investor. Strategi ini masih lagi relevan sehingga kini tahun 2015. Cuma anda perlu lebih bijak memilih property yang hendak dibeli.

Untuk menjadi lebih bijak, baca ni: http://www.wandomme.com/2011/09/zaman-flip-flop-sudah-berlalu-wakifs-blog.html

Nota: Saya membeli 2 unit property under-construction pada tahun 2015. InsyaAllah RM200K keuntungan selepas 3 tahun.

Tapi ini bukan points yang ingin saya kongsikan. Berikut adalah cerita yang saya ingin kongsikan yang saya rasa ia memberi IMPAK MAKSIMA dalam hidup saya.

  1. Semasa kecil (seingat saya ketika masih disekolah rendah pada tahun 80-an) saya mempunyai impian untuk menghantar Mek dan We menunaikan Haji di Mekah. Saya tidak tahu apa yang mendorong saya mempunyai impian tersebut, mungkin kehidupan kami sekeluarga yang sangat susah ketika itu.
  2. Untuk rekod, saya adalah anak ke-2 dalam 9 orang adik beradik se-Ibu dan se-Ayah, dan 7 orang lagi abang/kakak berlainan Ibu/Ayah. Walaubagaimanapun saya anggap diri saya sebagai anak sulong dalam keluarga saya 9 orang adik beradik.
  3. Impian saya untuk menghantar Mek dan We menunaikan Haji di Mekah tercapai pada tahun 2008 iaitu lebih kurang 20 tahun kemudian. Sebenarnya hanya separuh daripada impian saya saja yang tecapai kerana pada ketika itu saya hanya mampu menghantar We seorang sahaja.
  4. Kos menunaikan Haji pada tahun tersebut adalah RM15K seorang (melalui pakej, termasuk kos-kos lain yang berkaitan). Hanya itu saja (RM15K) yang saya ada pada ketika itu, simpanan saya adalah ‘sifar’, kadang-kadang terpaksa pinjam duit tabung anak. Walaupun dalam hati kecil berharap ada orang lain yang sanggup membuat tambahan supaya Mek dapat turut serta. Ia tidak menjadi kenyataan.
  5. Pada waktu tersebut, hanya saya seorang yang bekerja (+ seorang adik yang baru bekerja), dan masih mempunyai 5 orang adik yang masih belajar di Universiti/Sekolah.
  6. Oleh sebab itu, pemergian Mek ke Mekah ‘terpaksa’ ditangguhkan buat sementara waktu. InsyaAllah dalam masa terdekat.
  7. Maka berangkatlah We saya seorang pergi menunaikan Haji di Tanah Suci Mekah pada tanggal 23/11/2008. Meninggalkan saya yang mempunyai simpanan ‘sifar’.

Sebagai rekod: http://www.wandomme.com/2008/11/one-of-my-dream-comes-true.html

  1. Selang 2 bulan kemudian iaitu pada Januari 2009, saya mula membeli rumah pelaburan yang pertama di Shah Alam, dan seterusnya rumah ke-2 di Ampang pada bulan May 2009.
  2. Ini diikuti dengan rumah ke-3, ke-4, ke-5 dan seterusnya. Ia seperti amat mudah bagi saya, semuanya berjalan lancar sehinggalah ia mencecah angka 18 sekarang ini. Rumah yang ke-19 masih lagi dalam proses permohonan pinjaman.
  3. Jujurnya, saya tidak sedar atau perasaan bagaimana saya dapat membeli rumah-rumah tersebut, bermula pada 2009 dengan jumlah simpanan ‘sifar’. Pembelian rumah-rumah seterusnya juga berjalan dengan agak mudah.
  4. Ini kerana pada tahun 2009, dalam fikiran saya untuk mempunyai 5 buah rumah pelaburan pun adalah sesuatu yang agak tak masuk akal (dengan keadaan kewangan dan tanggungan pada masa itu). Tapi sekarang untuk mendapat 50 buah rumah sekalipun, ia bukan perkara mustahil.
  5. Saya mula berfikir dan membuat self-reflection, selepas tahun 2008 (Selepas We mengerjakan Haji), rezeki datang mencurah-curah tanpa saya sedari, berikut adalah contoh rezeki yang saya dapat berjumlah ratusan ribu ringgit setiap tahun. Maaf, tiada niat untuk menunjuk-nunjuk.
Bonus 2012

Bonus 2012 (maaf, terpaksa dikaburkan)

Bonus 2013

Bonus 2013 (maaf, terpaksa dikaburkan)

Bonus 2014

Bonus 2014 (maaf, terpaksa dikaburkan)

Ini hanya sekadar contoh ‘rezeki’ dari sudut material (kerja makan gaji sahaja), tidak termasuk ‘rezeki’ dari sumber/bentuk yang lain seperti kesihatan, anak-anak dan sebagainya.

  1. Firman Allah dalam Surah Al-Baqara, Verse 261:

مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya

  1. Dan Firman Allah dalam Surah Al-Baqara, Verse 245:

مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

Siapakah orangnya yang (mahu) memberikan pinjaman kepada Allah sebagai pinjaman yang baik (yang ikhlas) supaya Allah melipatgandakan balasannya dengan berganda-ganda banyaknya? Dan (ingatlah), Allah jualah Yang menyempit dan Yang meluaskan (pemberian rezeki) dan kepadaNyalah kamu semua dikembalikan

  1. Saya dapat rasakan wang pelaburan saya sebanyak RM15K telah mendatangkan keuntungan ratusan ribu ringgit, malah jauh lebih tinggi daripada itu – tak terhitung jumlah rezeki yang saya terima.
  2. Saya mendapat ilham untuk berkongsi cerita ini sempena genap sebulan (5/11/2015 – 5/12/2015) Arwah We pergi meninggalkan kami semua. Tarikh yang tak mungkin saya dapat lupakan kerana ia sehari sebelum umur saya 37 tahun.

P.S. : Bagi yang berkelapangan, mohon sedekahkan Al-Fatihah kepada Arwah We saya iaitu Wan Mamat Bin Wan Ismail (1934-2015). Al-Fatihah.

masa sesuai beli rumah

Bila masa yang sesuai untuk beli rumah?

  1. Sejak tahun 2009, secara purata saya beli rumah sebanyak 2.4 buah setahun, dimana hanya sebuah rumah berjaya dibeli pada tahun 2011 dan 2013.
  2. Pada tahun 2011 (lewat tahun 2010), kerajaan telah menghadkan kadar pinjaman perumahan untuk rumah ke-3 dan seterusnya kepada 70% sahaja.
  3. Disebabkan perkara tersebut, rancangan untuk membeli rumah secara purata sebanyak 3 buah rumah setahun terbantut.
  4. Selain daripada itu, terdapat sedikit perubahan strategi dimana dengan secara rasminya saya telah keluar dari market segment “medium cost”.
  5. Pada tahun 2014 dan 2015, momentum pembelian rumah saya terus meningkat, setelah menyedari sasaran saya sebelum ini agak tersasar (berdasarkan jumlah unit) walaupun secara value nya ia menepati sasaran.
  6. Tahun 2015 mencatatkan jumlah unit yang terbanyak berjaya dibeli iaitu sebanyak 6 unit. Ini menjadi benchmark baru untuk tahun 2016.
  7. Jadi, bilakah masa yang sesuai untuk beli rumah? Pada pendapat saya, masa yang sesuai untuk membeli rumah adalah bila anda berjumpa dengan deal yang terbaik – tidak mengira masa.
  8. Apa yang penting anda sentiasa bersedia sekiranya deal yang terbaik tersebut muncul didepan anda.
Penutup 2015?

Penutup 2015?

P.S : Masa yang sesuai (tinggal sejarah) beli rumah adalah sekitar tahun 2009 dan 2010 dimana pada masa tersebut amat senang untuk mendapatkan positive cash flow untuk kadar sewa rumah.

P.S.S : Masa sesuai yang seterusnya adalah sekarang (atau pada bila2 masa pun).

Beli rumah landed RM 1 Juta

1. Mengikut perancangan jangka panjang, saya akan menetap di Lembah Klang. Oleh sebab itu saya berkira2 untuk membeli sebuah landed house yang mana jangka masa paling awal untuk pindah masuk ke rumah tersebut adalah pada penghujung tahun 2018.

2. Bertitik tolak daripada rancangan tersebut, saya telah membuat keputusan untuk membeli sebuah landed house (double storey (end/corner lot) atau Semi-D). Saya telah membuat site viewing untuk beberapa projek yang telah saya shortlisted iaitu Tropicana Heights, Setia Ecohill, Eco Majestic, Alam Sari, Bandar Puteri Bangi dan beberapa lagi.

3. Apa yang saya perolehi, untuk mendapatkan rumah seperti diatas, bajet yang diperlukan adalah sekitar RM900K – RM1.5M. Itulah harga yang perlu dibayar.

4. Kemudian saya buat sedikit kiraan seperti dibawah:

Sebagai contoh:

Harga rumah = RM1.3M
Diskaun (10%) = RM130K
Deposit yang perlu dibayar (LTV 70%) = RM390K – RM130K = RM260K (lebih kurang dalam masa 1 tahun)

Rumah dijangka siap dalam masa 2-3 tahun.

tropicana heights

5. Ini bermakna saya terpaksa mengeluarkan cash sebanyak RM260K dalam masa setahun. Satu jumlah yang besar bagi saya (sebenarnya bercadang untuk menggunakan duit KWSP).

6. Selain daripada bayaran sebanyak RM260K tersebut, saya juga terpaksa membayar progress payment sepanjang tempoh 2-3 tahun tersebut. Anggaran bayaran bulanan (purata) untuk tempoh 3 tahun adalah sekitar RM2K- RM4K sebulan.

7. Secara mudah, saya ambil RM3k/sebulan x 3 tahun x 12 bulan = RM108K

8. Kadar bayaran bulanan untuk pinjaman RM1.3M x 70% adalah sekitar RM4,600 sebulan selama 30 tahun.

9. Kesimpulannya, jika saya teruskan niat untuk membeli landed house (new launch) tersebut sekarang, saya kena sanggup mengeluarkan tunai sebanyak RM260K + RM108K dalam tempoh 3 tahun. Persoalannnya, adakah ia suatu langkah yang bijak?

10. Setelah berbincang dengan beberapa orang kawan, terdapat pilihan lain yang boleh dipertimbangkan jika ingin memiliki landed house pada tahun 2018. Apakah pilihan tersebut?

Nantikan sambungannya di bahagian ke-2.

P.S : Ada betul ke saranan Prof Dr. Hoo Ke Ping?

Paksa Beli Rumah

Adik-adik saya memang kena paksa untuk beli rumah, walaupun begitu mereka tak perlu keluarkan duit satu sen pun. Ini adalah salah satu cara saya untuk bantu keluarga saya.

beli rumah

Kenapa saya paksa beli rumah?

1. Kerana saya hanya ‘arif’ dalam pelaburan hartanah. Saya tidak pandai dalam pelaburan-pelaburan lain seperti pelaburan unit amanah, saham dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, diversify your investment – itu lebih penting. Unit Amanah, Tabung Haji, ASB or even direct investment dalam stock market.

2. Walaupun ia memerlukan capital yang agak tinggi (contoh 10% + 5% daripada rumah yang berharga RM300K = RM45K), tetapi bagi saya ia merupakan pelaburan yang paling ‘selamat’.

3. Pelaburan hartanah juga dilindungi oleh MRTA/MRTT, sekiranya kita meninggal dunia secara automatik rumah tersebut akan menjadi milik waris kita. Ia merupakan satu bentuk ‘perlindungan’ dan boleh diwarisi kepada ahli keluarga.

4. Pelaburan hartanah memiliki aset fizikal, bukan sekadar aset maya/digital/kertas. Boleh baca pendapat saya tentang duit digital vs. duit batu.

5. Sementara menunggu capital appreciation, aset fizikal tersebut boleh disewakan dan pendapatan sewa tersebut boleh digunakan untuk membayar pinjaman bank. Sewa juga boleh dianggap sebagai additional income (disertakan dengan tenancy agreement) dan boleh digunakan untuk support pinjaman seterusnya.

6. Capital Appreciation adalah berdasarkan harga rumah (RM300K) bukannya RM45K. Saya mensasarkan pulangan sebanyak 6-8% setahun keatas harga rumah (contoh RM18K – RM24K setahun untuk rumah berharga RM300K). Ataupun dalam kiraan yang lebih mudah, RM100K dalam masa 3-4 tahun.

Ini juga dipanggil leverage (10% – your money; 90%- bank’s money)

7. Jika tiada leverage, pulangan adalah berdasarkan modal yang kita ada iaitu RM45K (6% daripada 45k : RM2.7K setahun).

P.S. : Bukan semua orang boleh ‘dipaksa’.

Throwback

#ThrowBack #PutTheRecordStraight

Apa yang anda lihat hari ini, adalah hasil daripada kerja 5-6 tahun lepas. Tiada apa yang saya cuba ‘show off’ atau apa2 yang seumpama dengannya. Saya telah menjadikan blog ini sebagai jurnal perjalanan hidup saya sebagai property investor secara kecil-kecilan.

Dulu di www.mylife-wakif.blogspot.com dan sekarang telah bertukar kepada www.wandomme.com

1. Saya mula terlibat dengan aktiviti pelaburan hartanah pada tahun 2009, dimana pada masa tersebut fokus saya adalah market lelong terutamamya medium cost apartment.

2. Walaubagaimanapun saya telah mula membeli rumah buat kali pertama pada tahun 2002 iaitu sebuah rumah semi D di Terengganu untuk kegunaan sendiri.

3. Saya sedar memang saya terlalu lambat bermula dalam bidang hartanah, bayangkan dari tahun 2002 (selepas 2 tahun kerja) sehinggalah tahun 2009 (7 tahun saya hilang begitu saja).

4. Bermula dari kesedaran tersebut saya memulakan perjalanan saya sebagai pelabur hartanah jarak jauh (secara kecil-kecilan) dengan mencoret apa yang saya buat di blog ini. Secara tidak langsung cara ini dapat memotivasikan saya dan saya dapat terus bergerak.

5. Ini adalah salah satu Azam yang saya buat hampir setiap tahun bermula tahun 2010 : http://www.wandomme.com/2010/01/azam-2010.html

Inilah Wakif & Wanis - My Inspiration at that time.

Inilah Wakif & Wanis – My Inspiration at that time.

6. Pada masa tersebut, saya menetapkan matlamat untuk memiliki 15-20 property dalam masa 5 tahun. Anggaran harga untuk setiap property (target) pada masa tersebut adalah RM100K (RM1.5 Mill – RM2.0 Mill sahaja).

7. Saya juga telah melalui pelbagai cabaran sepanjang tempoh tersebut, antaranya ejen yang tidak jujur (at least pada mata saya), penyewa yang culas dan juga owner rumah yang bertindak merosakkan rumah sebelum keluar (rumah lelong).

8. Walaupun 5-6 tahun telah berlalu, saya masih jauh ketinggalan dengan rakan2 pelabur/ejen yang juga merupakan kawan saya di Facebook. Ada diantara mereka yang telah acapkali keluar majalah dan televisyen, ada juga yang telah berjaya mengeluarkan buku sendiri, malah ada juga yang telah berjaya memiliki empayar perniagaan kereta sewa terbesar di Terengganu.

Merekalah secara tidak langsung yang membantu saya terus bergerak.

9. Daripada 5000 orang kawan di FB (sudah habis limit), mereka inilah (Investor/Ejen) yang mendominasi iaitu sekitar 50%, keluarga hanya <0.5% dan rakan sekerja <2%.
Continue reading

Surirumah Beli Rumah

Rahsia bagaimana seorang surirumah mampu membeli rumah melalui pinjaman bank terbongkar!!

Berikut adalah 10 langkah mudah untuk memudahkan mendapat pinjaman bank:

1. Daftar perniagaan dengan SSM menggunakan nama sendiri sebagai pemilik tunggal (Enterprise) – WR Property Management (TR0118605-P)

wrproperty

2. Buka akaun syarikat (current account) dengan pihak bank.

bank wrproperty

3. Apply credit card dan regularly guna credit card dan bayar mengikut tempoh yang ditetapkan, ini untuk create credit profile dalam sistem bank.

credit card

4. Daftar syarikat dengan KWSP untuk mendaftar dan mencarum untuk pekerja (pemilik sendiri sebagai pekerja)

kwsp

5. Tetapkan matlamat untuk membeli rumah dengan harga yang tertentu untuk menentukan gaji yang akan dibayar nanti. Dalam kes ini, matlamat adalah untuk mendapatkan sebuah rumah yang berharga dibawah RM400K.

payslip

6. Bayar gaji pekerja (diri sendiri) dan caruman KWSP setiap bulan mengikut masa yang telah ditetapkan.

penyata kwsp

7. Sediakan juga employment letter bagi mengesahkan status pekerjaan. Walaubagaimanapun kebanyakan bank tidak perlukan dokumen ini (disebabkan enterprise), hanya Maybank yang minta.

employment letter

8. Selepas 6 bulan, memohon pinjaman perumahan dengan pihak bank – CIMB, Maybank, OCBC, UOB dan HSBC Amanah. Sertakan juga bukti savings yang ada sebagai support – Tabung Haji.

9. Alhamdulillah, pinjaman perumahan diluluskan oleh HSBC Amanah. Walaubagaimanapun margin pinjaman yang diberikan adalah sekadar 80%.

hsbc

10. Tammat.

P/S#1 : Pastikan perniagaan ada genuine, ada transaksi duit keluar masuk.

P/S#2 : Bayar cukai pendapatan/perniagaan apabila cukup tempoh. Permohonan pinjaman anda akan menjadi lebih strong sekiranya anda membayar cukai. Hampir kesemua bank perlukan dokumen cukai.

P/S#3 : Cara ini juga applicable untuk online seller, penjual pasar malam dan apa juga perniagaan kecil-kecilan yang dilakukan. Ia sudah lama dipraktikkan bagi mereka yang tahu.

P/S#4 : Ini adalah kisah benar, bukan teori atau rekaan semata-mata.

Buyer’s Market Part II

Apa kita nak buat sekarang ketika buyer’s market?

Mengikut National House Buyers Association (HBA), mereka menasihatkan orang ramai untuk hold off the property purchase (new) until next year, as they expect the price will be further reduced.

hba hold off

Itu kata mereka.

Apa pula kata anda? Kata saya adalah, buat analisis sendiri dan bertindak atas keyakinan dan kemampuan diri sendiri – yang bakal untung/rugi adalah anda.

Sekadar perkongsian, dalam bulan September 2015 saya telah membuat 3 pembelian hartanah – 1 unit (new) + 2 unit (subsale).

Untuk pembelian new property tersebut, tawaran yang diberikan menarik minat dan menepati kriteria pelaburan saya. Dimana saya boleh dapat 85% – 90% margin of finance. Manakala untuk unit subsale pula, saya dapat harga sekurang-kurangnya 10% dibawah harga pasaran.

Maka dengan itu kuota saya untuk property 10% dibawah harga pasaran telah pun penuh – (sebenarnya 1 unit lagi masih dalam rundingan – mungkin menjadikan 4 unit secara keseluruhan).

Mulai sekarang saya akan mengikut saranan HBA untuk hold off the property purchase….., until I can get property at 15% – 20% discount (below market value in subsale market).

This year InsyaAllah, I am ready for 2 more properties with price at least 15% < Market Value. P.S : Saya juga telah menjual 2 unit apartment (Shah Alam & Ampang – dah lama tapi masih belum selesai), 1 unit Semi-D di Terengganu dan juga akan menjual 1 lagi apartment di Kajang dalam masa terdekat. So you know where I got the money for these purchase – just to answer your question..;) P.S.S : Hopefully bank akan luluskan pinjaman saya. P.S.S.S : Tahun 2015 dan 2016 adalah tahun yang baik untuk membeli hartanah.

Kenali Buyer’s Market

1. Apa itu Buyer’s Market? Suatu keadaan ekonomi dimana pengeluaran (supply) melebihi permintaan (demand) dimana pembeli (buyer) mempunyai kelebihan dalam perundingan (negotiation) dengan penjual (seller).

2. Dalam bahasa yang lebih mudah, pembeli (buyer) boleh mendapatkan barangan (property) dengan harga yang lebih murah daripada harga pasaran (harga ketika Seller’s Market).

3. Berikut adalah ciri-ciri Buyer’s Market (mengikut pengalaman dan pemerhatian penulis):

a. Tawaran diskaun ‘gila-gila’ diberikan oleh developer, ada yang setinggi 30%. Menggunakan strategi menaikkan harga dahulu dan kemudian menurunkan harga (melalui diskaun) untuk menarik minat Buyer.

buyer market 6

b. Tawaran rebat ‘gila-gila’ diberikan oleh developer, ada yang setinggi RM100K. Bayangkan beli rumah dapat cashback sebanyak RM100K.

buyer market 5

c. Tawaran ‘0 down payment‘ atau ‘RM2K down payment‘ menjadi senjata marketing.

(a), (b) dan (c) adalah perkara yang sama tapi menggunakan keyword yang berlainan.

d. Keyword ‘berdekatan LRT’ sudah mula mendapat tempat ke-2, manakala keyword ‘below market value‘ menjadi tarikan baru untuk pasaran sub-sale.

e. Developer/Agent mula buat marketing secara ‘gila-gila’, bayangkan Kertih sebuah bandar kecil kini menjadi tumpuan Developer/Agent besar hampir setiap minggu. Biasanya Buyer akan beratur/bersusun setiap kali pelancaran projek baru dan biasanya habis sebelum hari pelancaran.

f. Semakin susah menjual property (pada harga market value) dan mengambil masa yang lebih lama untuk menjual. Ini berdasarkan pengalaman saya menjual 2 unit property sebelum ini, rata-rata Buyer mahukan harga below market.

Nota : Saya tiada statistik tempoh masa yang diambil untuk menjual property.

4. Adalah penting untuk kita mengenali sesuatu keadaan pasaran, dimana ia akan membantu kita membuat keputusan yang tepat dalam sesuatu pelaburan.

P/S : Apa nak buat ketika buyer’s market?

Duit Digital vs. Duit Batu

1. Dengan keadaan nilai matawang (bukan sahaja MYR) yang semakin hari semakin menurun berbanding USD, apakah pilihan terbaik untuk kita mengekalkan ‘nilai’ duit tersebut? Dalam tulisan kali ini, saya akan berkongsi salah satu pilihan yang saya buat untuk mengekalkan (malah menambahkan) nilai duit tersebut.

2. Saya namakan strategi ini sebagai duit digital vs. duit batu.

3. Duit digital adalah, angka-angka yang dapat kita lihat didalam akaun bank ataupun institusi simpanan kita melalui secara elektronik ataupun melalui buku pelaburan/simpanan. Ia tidak lebih sekadar angka-angka sahaja berbanding duit fizikal yang kita pegang.

Nota : Duit fizikal yang berada dipasaran adalah sekitar 5%-8% sahaja, selebihnya adalah dalam bentuk angka-angka didalam akaun bank.

4. Apa itu duit batu? Duit batu mengikut definisi saya ialah nilai duit dalam bentuk batu (bahasa mudahnya) iaitu dalam bentuk rumah atau bangunan. Dimana kita tukarakan duit fizikal ataupun duit digital ke dalam bentuk batu dengan cara membeli rumah atau bangunan (property).

duit batu

duit batu

5. Apakah pro dan kontra diantara kedua pilihan ini (simpan duit digital ataupun simpan duit batu)?

a. Jika simpanan kita dalam bentuk digital, sekiranya matawang kita terus jatuh, secara langsung nilai duit kita juga akan jatuh.

b. Jika berlaku kejatuhan nilai matawang yang teruk atau krisis ekonomi yang teruk, kemungkinan besar kita tidak dapat mengeluarkan duit simpanan kita (ataupun pengeluaran dihadkan). Ini yang berlaku di Greece sekarang ini.

c. Secara perbandingan, simpanan/pelaburan dalam bentuk duit digital sebenarnya banyak terhakis oleh kadar inflasi. Walaupun mungkin kita mendapat pulangan sebanyak 8% setahun (sebagai contoh), sebenarnya ia belum lagi ditolak dengan kadar inflasi (2% pada April dan May 2015)

Nota : Kadar inflasi secara tidak rasmi adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan data rasmi yang dikeluarkan oleh BNM. Ini dapat dirasai dengan kadar kenaikan harga barangan yang naik secara mendadak sejak kebelakangan ini.

d. Sebaliknya kadar pulangan simpanan/pelaburan dalam duit batu adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan simpanan/pelaburan dalam bentuk duit digital. Melalui pengalaman saya, harga rumah akan meningkat sebanyak 2 kali ganda dalam masa 5 tahun (di Lembah Klang).

e. Sebagai contoh, jika kita beli rumah berharga RM100K (andaikan secara tunai) pada tahun 2009, harga rumah tersebut telah menjadi RM200K pada tahun 2015. Iaitu peningkatan sebanyak 100% dalam masa 5 tahun atau sebanyak 20% setiap tahun.

f. Selain dari itu juga, rumah adalah keperluan asas manusia (seperti yang terkandung dalam buku teks sains darjah 2) dan sentiasa akan menjadi keperluan manusia. Ini menjadikan simpanan/pelaburan dalam bentuk duit batu lebih stabil dan terjamin.

Rumah adalah keperluan asas.

Rumah adalah keperluan asas.

6. Ya, tidak semua duit digital atau duit fizikal kita perlu ditukar kepada duit batu kerana ia juga perlu untuk kita menjalani kehidupan seharian (makan, minum, bayar kereta, melancong dan sebagainya).

7. Namun begitu, duit batu juga ada kelemahannya, iaitu ia tidak mudah untuk dicairkan (nama pun batu). Dalam keadaan biasa ia mungkin mengambil masa sehingga 5-6 bulan untuk dicairkan.

Disclaimer : Ini adalah pandangan peribadi penulis, setiap orang perlu menilai tahap risiko masing-masing sebelum mengambil sesuatu tindakan.