Buyer’s Market Part II

Apa kita nak buat sekarang ketika buyer’s market?

Mengikut National House Buyers Association (HBA), mereka menasihatkan orang ramai untuk hold off the property purchase (new) until next year, as they expect the price will be further reduced.

hba hold off

Itu kata mereka.

Apa pula kata anda? Kata saya adalah, buat analisis sendiri dan bertindak atas keyakinan dan kemampuan diri sendiri – yang bakal untung/rugi adalah anda.

Sekadar perkongsian, dalam bulan September 2015 saya telah membuat 3 pembelian hartanah – 1 unit (new) + 2 unit (subsale).

Untuk pembelian new property tersebut, tawaran yang diberikan menarik minat dan menepati kriteria pelaburan saya. Dimana saya boleh dapat 85% – 90% margin of finance. Manakala untuk unit subsale pula, saya dapat harga sekurang-kurangnya 10% dibawah harga pasaran.

Maka dengan itu kuota saya untuk property 10% dibawah harga pasaran telah pun penuh – (sebenarnya 1 unit lagi masih dalam rundingan – mungkin menjadikan 4 unit secara keseluruhan).

Mulai sekarang saya akan mengikut saranan HBA untuk hold off the property purchase….., until I can get property at 15% – 20% discount (below market value in subsale market).

This year InsyaAllah, I am ready for 2 more properties with price at least 15% < Market Value. P.S : Saya juga telah menjual 2 unit apartment (Shah Alam & Ampang – dah lama tapi masih belum selesai), 1 unit Semi-D di Terengganu dan juga akan menjual 1 lagi apartment di Kajang dalam masa terdekat. So you know where I got the money for these purchase – just to answer your question..;) P.S.S : Hopefully bank akan luluskan pinjaman saya. P.S.S.S : Tahun 2015 dan 2016 adalah tahun yang baik untuk membeli hartanah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge